Jedan od najpoznatijih simbola Bjelovara, središnja gradska šetnica među Bjelovarčanima poznatija pod klasičnim nazivom korzo, ubrzo će osvanuti u potpuno novom ruhu. Centar Bjelovara tako nastavlja svoju transformaciju započetu vrlo uspješnom obnovom najvećeg kamenog glazbenog paviljona u Europi. Trg Eugena Kvaternika na taj način ponovno je postao trg, središnje mjesto glavnih gradskih događanja, a da su ga Bjelovarčani prihvatili svim srcem i dušom svjedoči i netom održana Terezijana. O potrebi uređenja bjelovarskog korza priča se već godinama, no što se konkretnih radova tiče, događale su se tek povremene intervencije u obliku krpanja rupa asfaltom ili iscrtavanja, a potom i brisanja oznaka za biciklističke staze.

– Uređenje korza, poznate bjelovarske šetnice u samom središtu grada koja je i, slobodno možemo reći, središte društvenoga života naših građana, svakako je u planu što se tiče uređenja. Uređenje se planira kao nastavak radova vezanih za rekonstrukciju kanalizacije, a koja je projektirana u sklopu projekta Aglomeracije, čija je vrijednost oko 200 milijuna kuna. U suradnji s Hrvatskim vodama provode ga Vodne usluge d.o.o. – doznajemo od Kristine Turković Lovrić, glasnogovornice Grada Bjelovara, koja pojašnjavanja da će se zbog izbjegavanja dodatnih troškova, s uređenjem korza pričekati sve dok se ne završe radovi na kanalizaciji. U skladu s tim, dodaje, potrebne su i brojne predradnje.

-Grad Bjelovar trenutačno je u postupku izrade dokumentacije koja će obuhvatiti i natječaj za vizualno uređenje korza. Putem natječaja pružit će se prilika bjelovarskim arhitektima da predlože svoja rješenja od kojih će jedno biti izabrano i prema njemu će se korzo i uređivati. Završetak izrade dokumentacije predviđa se do proljeća, a kada bi počelo samo uređenje korza ovisit će o dinamici radova na kanalizaciji – navodi Turković Lovrić. Tek nakon izrade projekta i troškovnika, što će ovisiti o odabranom projektnom rješenju, moći će se utvrditi iznos investicije, a neslužbeno se barata s cifrom od oko pet milijuna kuna.