BJELOVAR – Kraju je priveden još jedan zahvat koji osobama s invaliditetom omogućava samostalan pristup nekoj javnoj ustanovi. Ovoga puta riječ je o zgradi stomatologije bjelovarskog Doma zdravlja koja od nedavno ima pristupnu rampu. No, izvedeno rješenje mnogi su građani dočekali s negodovanjem. I u našu redakciju stižu pritužbe na njezin izgled i veličinu. Nisu li se mogli izbjeći svi oni zavoji, zašto je objekt s čeone strane “zubarije” morao biti tolika grdosija, komentari su koje slušamo ovih dana. Projektant Igor Barberić kaže kako se itekako razmišljalo o mogućim rješenjima, no niti jedno kao ovo nije nudilo za korisnike jednostavnije svladavanje visinske razlike od 180 centimetara i jednostavnije održavanje.

Bitan nagib

-Za ovo rješenje smo sigurni da će se koristiti i napravljeno je na najbolji mogući način i po svim pravilnicima i zakonima. Znamo da se podizne platforme kakve gledamo ispred nekih objekata u Bjelovaru uopće ne koriste, vjerojatno jer uvijek netko mora biti uz osobu koja se njime penje, a lift koji je također mogao biti rješenje, osim što iziskuje ishođenje građevinske dozvole, podrazumijeva i dodatne troškove za stalno održavanje. Kod izgradnje pristupne rampe bitan je nagib, a maksimalno dopušten je pet posto, kako bi osoba s invaliditetom što lakše mogla svladati uspon. Strmije rampe osobe s invaliditetom ne mogu koristiti je bi uspon bio prenaporan, a može doći i do ozlijede kod prevrtanja invalidskih kolica. Na svakih šest metara dužine rampe obvezan je odmorišni podest najmanje dužine od 150 cm. Zbog toga je rampa morala imati više krakova. Sama dužina rampe je manje bitna jer osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti do rampe moraju od najbližeg parkirališa ili neke zgrade prijeći nogostupom najmanje 200 do 300 metara, pa dužina rampe od oko 40 metara ne predstavalja dodatni problem. Problem je kada osoba s invaliditetom, smanjene pokretljivosti ili roditelj s dječjim kolicima dođe do arhitektonske barijere u vidu stepenica, platforme koju ne može samostalno koristiti ili nefunkcionalne strme rampe – obrazložio je Barberić.


Zagrebački primjer istovjetnog rješenja

Dakle, funkcionalnost i jednostavnost korištenja, dva su ključna argumenta kojima su se projektanti vodili kada su razmišljali kako riješiti pristupačnost objektu koji bilježi veliku frekvenciju ljudi. U zgradi stomatologije Doma zdravlja nalazi se ordinacija dentalne medicine te ordinacije oralne kirurgije, dentalni RTG i zubotehnički laboratorij. U navedene ordinacije dolazi 16 tisuća pacijenata, na dentalni RTG svi pacijenti iz okolice Bjelovara, a oralnom kirurgu koji radi u ovoj zgradi gravitira 200 tisuća stanovnika jer drugog oralnog kirurga nema od Zagreba do Virovitice.