Energetska obnova škola ide dalje. Sada su na red došle još četiri, a riječ je o Osnovnoj školi u Đulovcu, Područnoj školi u Šandrovcu, Područnoj školi u Velikim Zdencima te strojarsko-prometnom praktikumu Tehničke škole Daruvar. Natječaji za izvođače radova bit će raspisani uskoro, a ukupna vrijednost ova četiri europska projekta energetske obnove iznosi 10,6 milijuna kuna. No oni su tek dio aktualnih projekata Bjelovarsko-bilogorske županije koja je, spomenimo, ovoga trenutka najveći investitor u ovom dijelu Hrvatske.

-Izazov koji je bio pred nama je bila pandemija koronavirusa. Zajedno smo bili disciplinirali i riješili taj problem. Sada smo korona free županija, a po uspješnosti borbe protiv koronavirusa smo na trećem ili četvrtom mjestu u Hrvatskoj. No, koronavirus nije uzrokovao probleme vezane samo uz zdravlje, već i one vezane uz gospodarstvo. U zatvaranju tvrtki došlo je do smanjenja gospodarskih aktivnosti. Sada je pred nama pitanje kako riješiti pitanje hrvatskog, ali i našeg gospodarstva, a jedno od izazova odnosi na naše građevince. Privatne investicije su mahom otkazane, no Županija javne investicije neće smanjivati, već će ih povećavati. Shodno tome, pripremljeno je 15-ak natječaja, a prva četiri su sada pred nama – kazao je danas župan Damir Bajs. Naglasio je da će, kada svi natječaji budu raspisani, vrijednost radova koji su u tijeku iznositi pola milijarde kuna čime će Županija biti ne samo najveći investitor na području Bjelovarsko-bilogorske županije, već čitavog ovog dijela Hrvatske.

-Ove četiri škole koje su sada došle na red kroz energetsku obnovu će dobiti novu kvalitetu. Naime, ovim radovima doći će do promjene od temelja do krova. Time će naši školarci, ali i njihovi učitelji i nastavnici dobiti novi standard i bitno bolje uvjete. No želim naglasiti kako Županija investira u velike matične škole, ali i u one male područne jer svaki naš učenik ima jednaka prava – naglasio je župan Bajs dodavši kako je, kada je riječ o školstvu, već 15-ak projekata realizirano, njih 15-ak je upravo u tijeku, a s četiri nova, Županija će imati 20-ak gradilišta.

-Kada govorimo o gradilištima, druga najveća investicija u visokoj gradnji u Hrvatskoj se odvija ovdje, a riječ je o gradnji nove zgrade Opće bolnice u Bjelovaru. Dok su drugi počeli štedjeti, mi također štedimo, ali ne na investicijama. Njih ćemo pojačati, ubrzati i time omogućiti viši standard za naše javne usluge i posao na naše građevince kako bi preživjeli ovu krizu. Ovo je tek prvi set ugovora, a narednih tjedana stižu sljedeći. Kroz desetak dana očekujemo i raspisivanje natječaja za Glazbenu školu Vatroslava Lisinskog. Riječ je o novoj gradnji koja će biti financirana iz županijskog proračuna, dok svi projekti vezani uz energetsku obnovu financirani europskim, a sufinancirani županijskim novcem – najavio je župan Bajs. Zadovoljstvo zbog obnove Područne škole u Velikom Zdencima nije krila ravnateljica grubišnopoljske Osnovne škole Ivana Nepomuka Jemeršića Snježana Šeliš.

-Nakon kompletne energetske obnove matične škole i pripadajuće dvorane u Grubišnom Polju u što je uloženo oko 14 milijuna kuna čime je naša škola obnovljena iznutra i izvana od poda do stropa te nakon potpisivanja ugovora s izvođačima radova za područnu školu u Ivanovom Selu u vrijednosti 1,3 milijuna kuna gdje također slijedi obnova od poda do stropa, na red je došla Područna škola u Velikim Zdencima s pripadajućom dvoranom. Riječ je o školi sagrađenoj 1977. godine i nešto mlađoj dvorani koja je sagrađena isključivo financijskim sredstvima velikozdenčanke koja je otišla u Ameriku. Ona je bila velika ljubiteljica sporta koja je svom selu odlučila dvoranu ostaviti u nasljeđe. Otada se u našu zgradu, kao ni u dvoranu nije ulagalo. U pripremi smo raspisivanja javne nabave za radove u vrijednosti od oko tri i pol milijuna kuna. Oni će obuhvaćati kompletnu energetsku obnovu, a to uključuje fasadu, stolariju, krovište, podove u prizemlju, postavljanje LED rasvjete i novi sustav grijanja. U ime svih učenika i djelatnika, u ime svih Zdenčana koji s nestrpljenjem iščekuju ovu obnovu, zahvaljujem našoj Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na čelu sa županom Damirom Bajsom. Zahvaljujem na financijskoj, moralnoj i savjetodavnoj podršci koja je nama ravnateljima svakodnevno dostupna od strane našeg osnivača. Hvala vam od srca što se toliko uložili u naše zgrade. Naime, u škole na području grada Grubišnog Polja u dvije godine bit će uloženo oko 20 milijuna kuna – naglasila je ravnateljica Šeliš.