Izrada komparatora troškova posljednji je korak na dugom putu do sada najambicioznije zamišljenog obrazovnog projekta na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Riječ je o javno-privatnom partnerstvu u škologradnji u sklopu kojega bi u 11 obrazovnih ustanova trebalo “niknuti” 12 objekata poput novih školskih zgrada i školsko-sportskih dvorana. Komparatore troškove izradit će djelatnici Centra za investicije (CEI), a oni služe kako bi pokazali predstavlja li JPP model financiranja ujedno i onaj najpovoljniji.
Podsjetimo, Bjelovarsko-bilogorska županija pripremila je svu potrebnu dokumentaciju za projekt Javno-privatnog partnerstva na svom području, potpisana je Suglasnost o grupiranju predmeta „BBŽ-škole“, a župan Damir Bajs i gradonačelnici i načelnici potpisali su Sporazum o realizaciji projekta Javno-privatnog partnerstva „BBŽ – škole“ s nadležnim Ministrom znanosti, obrazovanja i sporta. Projekt Javno-privatnog partnerstva osmislila je Bjelovarsko-bilogorska županija, preuzela ga je država, a trenutno ga vodi CEI.
Država financira većinu troškova
U cjelokupnoj financijskoj križaljci projekte JPP-a država sufinancira s 55 posto, 35 posto troškova projekta je dužna pokriti Bjelovarsko-bilogorska županija, dok preostalih deset posto troškova snose jedinice lokalne samouprave na čijem se području ulaže u školstvo.
– Sukladno Zakonu nužna je izrada komparatora troškova javnog sektora, nakon čega će se putem ugovora s Vladom Republike Hrvatske definirati prava i obveze u projektu Javno-privatnog partnerstva. Nakon toga projekt je završen i očekuje se odabir privatnog partnera za izgradnju 12 objekata u sklopu 11 škola na području Bjelovarsko-bilogorske županije – pojasnio je župan Damir Bajs.
Podsjetimo, projekt je “težak” oko 300 milijuna kuna, a po mnogima je najbolji model ulaganja u školstvo, jer Europska unija ne sufinancira projekte vezane uz obnovu škola, ali zato s druge strane država nudi sufinanciranje spomenutog projekta.
Ne povećava se javni dug
– Želimo da Projekt škole preraste u konačni ugovor s Vladom, da se raspiše natječaj, izaberu projektni partner i da se u 12 objekata omogući standard 21. stoljeća. A to znači da im se omogući jednosmjenski rad, ušteda energije i ono što je najvažnije, da to ide do kraja godine. Mi smo sad korak do ostvarenja tog cilja, jer što se tiče Županije mi pratimo projekt, iako CEI vodi projekt u ime nas i Vlade. Mene veseli da je komparator pri kraju. To znači da kada komparator bude gotov idu zahtjevi prema Vladi da se odobri ugovaranje. Vjerujem da će Vlada to prihvatiti jer to je jedini način da naša županija, ali i ostale, riješi problem neadekvatnih uvjeta u školama – naglašava Bajs.
– Model javno-privatnog partnerstva ne povećava javni dug države, ali zahtjeva iznimnu disciplinu jer se ne smije dopustiti prekoračenje ugovorenih troškova izgradnje i održavanja. Županija kao naručitelj projekata dala je apsolutno sve što je trebalo i isfinancirala dio troškova pripreme projekta. Mi vjerujemo da ćemo kroz nekoliko mjeseci imati pozitivan stav i odluku Vlade da se s ovim projektom kreće – rekao je predsjednik Uprave CEI-a Boris Draženović.
Sonja Štefanac: Posložene sve karike
– Postoji problem zbog prostora, a drugog problema nemamo, jer imamo divne učenike, roditelje i nastavnike koji ovdje rade. Ovo je dobra priča jer sudjeluje i Grad i Županija. Rijetko smo ovako imali pet karika, obično imamo tri, učenici, roditelji, i nastavnici. Nadam se da ćemo uskoro dobiti nove prostore, a dotada ćemo vrijedno raditi i dalje – rekla je ravnateljica Glazbene škole Vatroslava Lisinskog Sonja Štefanac.