Hoće li Bjelovarčani dobiti svoje “mini-toplice” u Velikom Korenovu ili ne, pitanje je koje je trenutno na vrlo dugom štapu, a dvije su ključne prepreke koje treba svladati kako bi se moglo pristupiti realizaciji. Podsjetimo, Grad Bjelovar prijavio je na program Life projekt “težak” 35 milijuna kuna, a riječ je o iskorištenju izvora tople vode s ljekovitim svojstvima koji se dokazano nalazi na Kišovoj farmi, smještenoj u neposrednoj blizini nadvožnjaka za brzu cestu prema Bjelovaru.

Tu je farmu potrebno kupiti, a cijena je istaknuta već neko vrijeme u oglasnicima – riječ je o čak milijun eura. U oglasu je navedeno da je riječ o skladišno-proizvodnom objektu, farmi za tov junadi s pratećim objektima u okolici Bjelovara ukupne površine zemljišta 17.525 četvornih metara. Bjelovarska tvrtka B-projekt navedena je kao posrednik u prodaji.

Direktno u Bruxelless

Dakako, Grad Bjelovar ne namjerava se samo tako isprsiti, nego vlasnicima uvjetuju kupnju samo ako projekt Grada prođe na programu Life i dobije određena bespovratna sredstva. Usto, kako kasnije ne bi bilo zabune, uvjet je i da se plati cijena koja neće biti veća od procjene sudskog vještaka. Podsjetimo, komercijalizacija izvorišta ljekovite vode u Velikoj Cigleni jedan je od prvih projekata novopečenog bjelovarskog gradonačelnika Darija Hrebaka. Naime, stručnjaci Energetskog instituta Hrvoje Požar autori su opsežnog istraživanja geotermalnog potencijala diljem Hrvatske, a koje je pokazalo da upravo u Velikom Korenovu, baš kao i u Velikoj Cigleni, leži bogat geotermalni potencijal.

Izvorište u Korenovu niže je temperature od onoga u Cigleni, ali se nalazi mnogo bliže površini, što smanjuje troškove. Osim što je topla, voda s izvorišta u Korenovu ima i ljekovita svojstva te se može iskoristiti u terapijske svrhe. To su pak potvrdili stručnjaci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, jedini u Hrvatskoj osposobljeni za takvu vrstu istraživanja.

Alergorekreacijski bazen

Grad Bjelovar u tišini je pripremio opsežan sveobuhvatni projekt iskorištavanja geotermalnog potencijala u Korenovu te ga pod imenom „Kap života – voda kao okosnica zdravlja, prehrane i učinkovitog upravljanja resursima“ prijavio na program Life koji se inače smatra jednim od najkompleksnijih programa uz pomoć kojih se može doći do bespovratnih sredstava. Na prostoru budućeg centra za posjetitelje predviđeno je građenje alergorekreacijskog bazena s pratećim sadržajima, staklenika i otvorenog ekološkog jezera s pratećim sadržajima poput dječjih igrališta i višenamjenskih površina. Vrijeme će vrlo brzo pokazati je li gradska uprava sposobna uspješno svladati sve izazove koji se kriju u Lifeu, no ako projekt dobije „zeleno svjetlo“, automatski se povećava mogućnost da u priču uđe nasušno potreban privatni kapital, dakle investitori s iskustvom u tom segmentu.