Od proteklog tjedna u Bjelovaru se opet provodi projekt “DAR MAR – jer mi za darovite učenike marimo”. Uspješno su ga na Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i drugi put za redom aplicirali u bjelovarskoj Udruzi Zvrk i ostvarili novčanu pomoć od 50 tisuća kuna, zahvaljujući kojoj su radionice i edukacije za polaznike besplatne.

Nakon što su sastavljene grupe darovite djece koja su odabrana u školama protekli tjedan krenule su prve radionice. Glavni cilj projekta je stručna podrška darovitoj djeci u gradu. Projekt se provodi u ovoj školskoj godini, a sastoji se od radioničkog rada s darovitom djecom, predavanja za roditelje i zainteresiranu javnost, individualnog savjetovanja za roditelje i edukaciju učitelja darovite djece. Partneri na projektu su III. osnovna škola u Bjelovaru, Veleučilište u Bjelovaru i Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Od voditeljice Ines Mihajlović doznajemo kako se projekt paralelno odvija s tri skupine korisnika, darovitom djecom do devet do 11 godina, roditeljima i učiteljima.

– Identificirane darovite učenike su psiholozi iz bjelovarskih osnovnih škola uputili k nama. Oni će biti uključeni u radionički rad u trajanju od 20 sati, deset radionica po dva sata. U radioničkom radu s djecom dio aktivnosti će odraditi ustanove, partneri. Te radionice će biti iz STEM i znanstvenog područja. Radionice iz područja razvoja kreativnog i divergentnog mišljenja i razvoja vlastite kreativnosti održat će Andrea Žarec, učiteljica razredne nastave. Kontinuirani stručni rad s darovitom djecom će doprinijeti njihovom samopouzdanju i motivaciji te pozitivno utjecati na njihov kognitivni i socio-emocionalni razvoj – ističe Mihajlović.

Osim darovite djece u Zvrku će na tematsko predavanje „Izazovi roditeljstva u odgoju darovitog djeteta“ pozivati i roditelje i javnost. Također, zainteresirani roditelji će moći dobiti individualno savjetovanje psihologa.
– Smatramo da će rad s roditeljima darovite djece djelovati konstruktivno jer se roditelji često nalaze u nedoumici kako odgajati darovito dijete. Također, vjerujemo da će naš projekt povećati kvalitetu rada s darovitim učenicima u osnovnim školama kroz edukaciju učitelja – ističe Mihajlović.