U tri dana održavanja Sajma u Gudovcu na štandu OPG Perec prodano je gotovo 800 kilograma domaćeg batata uzgojenog u Ravnešu nedaleko od Šandrovca. Veliki je to uspjeh ovog mladog OPG-a koji je tek ove, nakon prošlogodišnje “testne godine”, započeo s ozbiljnijom proizvodnjom ove još uvijek nedovoljno poznate kulture.

 Zanimljiva kultura

-Djevojka i ja smo došli na ideju da bismo mogli pokušati saditi batat. Riječ je o novijoj kulturi koja je na našem području još uvijek relativno nepoznata, a nama se učinila zanimljivom te smo pretpostavili da će takva biti i tržištu. Kupili smo stotinu presadnica da vidimo kako će se batat ponašati u našem kraju. Napravili smo malo testiranje pa smo na dijelu nasada imali navodnjavanje, dok na drugom nismo, a koristili smo i nekoliko vrsta gnojiva da vidimo koje će biti najbolje. Zaključili smo da batat ne voli puno vode, a na kraju sezone smo dobili oko stotinu kilograma plodova te odlučili ove godine krenuti u ozbiljniju proizvodnju – započinje svoju priču Sven Perec, inače mladi inženjer računarstva koji je, potaknut dobrim prinosima, odlučio zaploviti za njega posve novim poljoprivrednim vodama.

– Zajedno s mojim bratom i majkom smo batat zasadili na više od hektar i pol. Dio presadnica smo kupili, a dio smo sami uzgojili. Naime, upravo su presadnice najskuplji dio proizvodnog procesa pa sam se uputio na Agronomski fakultet gdje sam proučio kako ih sam proizvesti. Kupili smo 250 kilograma batata, tome dodali ostatak s našeg polja i na kraju uzgojili 13 i pol tisuća sadnica. Cijena jedne sadnice se kreće od kunu do dvije, a budući da je za jedan hektar potrebno njih od 20 do 25 tisuća, jasno je da je riječ o visokim troškovima. Osim vlastitih, kupili smo još 16 tisuća sadnica i krenuli u proizvodnju – pojašnjava Perec. Nakon nekoliko mjeseci, danas je u tijeku berba, a već sam njezin početak dokazuje da su ovi mladi poljoprivrednici na dobrom putu. Naime, kako nam otkriva naš sugovornik, do sada je izvađeno tek nekoliko redova, a svaka sadnica iz vlastite proizvodnje dala je oko kilogram kvalitetnog batata, dok je ona kupljena sadnica dala oko 750 grama ploda. Suša je ove godine svakako uzela danak.

Plasman proizvoda

-Ukupno očekujem oko 20 tona uroda, a s plasmanom nemam problema. Naime, kontaktirao sam dvije tvrtke iz Zagreba koje će otkupiti gotovo sav batat. Cijena se kreće od četiri do pet kuna ovisno o kalibraciji. No u budućnosti ne bih želio stati na plasmanu preko veletrgovaca, već svoj proizvod prodati direktno trgovačkim centrima. Naime, preprodavači centrima batat prodaju po višim cijenama tako da bi direktna prodaja trebala biti u interesu i nama i njima. Ipak, kod nas prodaja najčešće tako ne funkcionira budući da obiteljska gospodarstva mogu ponuditi premale količine.

Ipak, kada je riječ o batatu, koji je još uvijek relativno nepoznat, smatram da nisu potrebne prevelike količine. Direktnom prodajom trgovački lanci dobili bi kvalitetan proizvod po nižoj cijeni. Naime, cijena u trgovačkim centrima kreće se od 16 do 20 kuna za kilogram što je potpuno neopravdan. Na akcijama se prodaje po 9,99 kuna, no tada su na policama obavezno batati znatno lošije kvalitete i oštećeni od žičnjaka.

Također, neki trgovački lanci traže pakiranje što je malim proizvođačima dodatni trošak, no u slučaju sklapanja višegodišnjih ugovora, kupnja stroja za pakiranje ne bi trebala biti problem – napominje Perec dodajući kako vjeruje kako je upravo proizvodnja pomalo netradicionalnih kultura budućnost hrvatskog sela.

-Kukuruz, krava, mlijeko, tele danas više nemaju budućnost. Tu zarade nema pa nije ni čudo da mladi odlaze sa sela. Kada sam računao koliki su ulazni troškovi kod batata i koliko se potencijalno može zaraditi, vidio sam da bi to mogao biti dobar način za dodatne prihode. Do sada se proizvodnja pokazala uspješnom, a puno smo toga naučili u hodu. Stoga već nagodinu planiramo zasaditi još veće površine i to presadnicama koje ćemo sami uzgojiti – kaže ovaj mladi poljoprivrednik koji je u svoju poljoprivrednu proizvodnju utkao i svoja informatička znanja. Tako njegove proizvode, odnosno narančasti, ljubičasti, ljubičasto-bijeli ili bijeli batat, osim na kućnom pragu, možete kupiti i putem web stranice www.opg-perec.hr.