Proizvođači jabuka u Hrvatskoj razočarani su ponašanjem pojedinih trgovačkih lanaca koji po „akcijskim“ cijenama prodaju stare, prošlogodišnje jabuke, rješavajući se tako starih zaliha na skladištu. Neke od tih jabuka su i one uvezene, također iz prošlogodišnje proizvodnje, koje su do sada ležale u hladnjačama. Iako problema s plasmanom svojih jabuka nema, jedan od većih proizvođača u Županiji, Domagoj Ćuk iz Palešnika, također ne krije svoje nezadovoljstvo stanjem na tržištu.

-Iako je, što se plasmana svaka godina priča za sebe, naše tržište je „Texas“. Cijena prve klase jabuka je od 2-3 kune. Ove godine startna cijena je bila 2 kn i sada će ići prema dolje, ističe Ćuk.

Kako kaže, otkupljivači se rješavaju zaliha starih jabuka iz domaćih voćnjaka i onih uvoznih, koje imaju od lani. Rješenje problema Ćuk vidi u kupcima. Kako kaže oni bi trebali raditi pritisak na trgovce.

-Trebali bi se ponašati prema trgovcima, kao što se kupci ponašaju prema proizvođačima. Svaka naša jabuka da bi bila prve klase ne smije imati ni jednu piknjicu. Kupci bi u dućanu trebali pitati trgovce zašto jabuke koje prodaju imaju po sebi ovo ili ono i ne kupovati ih, smatra Ćuk.

300 tona plodova

Ćuk na svom obiteljsko OPG-u jabuke proizvodi na 16 hektara površine, čiji je potencijal, u maksimalno dobrim uvjetima 600-700 tona jabuka prve klase. Zadnjih pet godina godišnje ubere oko 300 tona jabuka, jer uvijek nešto „pokvari proizvodnju“. Ove godine mraz početkom godine i poslije kiše, napravile su štetu pa će Ćuk i ove godine ubrati oko 300 tona slatkih plodova. Berba je na plantaži u Palešniku počela ovih dana.

Od te količine 70 tona će sa uskladištiti, a ostalo ide, kako kaže, direktno u hladnjaču. Sada radi direktno sa Sparom i Moslavina voćem i nema primjedbi na suradnju. Zadovoljan je, jer je suradnja korektna, a što tiče cijene i plaćanja, ovi otkupljivači sve ispoštuju kako je dogovoreno i u roku. Industrijsku klasu jabuka izvozi direktno u Austriju. Ove godine tu klasu jabuke prodat će Austrijancima po 8 centi za kilogram.

Ćukovi se proizvodnjom jabuka bave od 2006. To je obiteljski posao, iako se prije toga u obitelji nitko nije bavio nekom poljoprivrednom proizvodnjom. Kako nam pojašnjava 27-godišnji Domagoj Ćuk, inače magistar zaštite bilja, s diplomom Agronomskog fakulteta u Zagrebu, tata je pomorac i htio je u nešto uložiti, a odluka je, poslije nekih razgovora sa stručnjacima, pala na jabuke. Krenuli su s jednim hektarom jabuka, pa su površine pod jabukama, na zemlji koju su kupili u Palešniku kod obiteljske kuće, proširili na sedam hektara, a danas pod jabukama imaju 16 hekara. Ugavnom su to sorte gala, zlatni delišes, idared, fuji, pink, granny, te još neke druge. Najviše (po 2,7, 2,5 i 2 hektara) imaju gale, zlatnog delišesa i idared jabuka.

Uskoro ocat i rakija

Za proizvodnju i „brigu“ o jabukama nabavili su kompletnu mehanizaciju, od traktora do prikolica, strojeva i platformi za berbu, sotrirki jabuka i ostalog. Imaju vlastito skladište, u koje će uskladištiti 70 tona jabuka, a sve što imaju, kako ističe Ćuk, uglavnom su nabavili i napravili svojim rukama i novcem. O proširenju ove moderne proizvodnje, u smislu da bi proširivali površine pod jabukama trenutačno ne razmišljaju.

Potencijala ima, ali vidjet ćemo kroz sljedeće dvije godine kako će se razvijati situacija na tržištu, kaže Ćuk.

No, u planu je razvijanje proizvodnje sekundarnih proizvoda od jabuka, džemova, octa, sokova i eventualno rakije. U realizaciju tog plana bi mogli krenuti na OPG Ćuk već ove godine, ali sve ovisi o financijskoj situaciji.

Budemo li dobro prodali jabuke, bit će i sekundarnih proizvoda od jabuka, dodaje sa smješkom Ćuk.