BJELOVAR – Redovitim posjetiteljima gradske tržnice u Bjelovaru dobro je poznato Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Jasne Pranić. Pranići na gradskoj tržnici već godinama imaju štand na kojem prodaju povrće koje su proizveli na obiteljskom gospodarstvu u Plavnicama, uz Plavničku, na rubnim dijelovima grada Bjelovara. Jasna i njen suprug bave se povrtlarstvom 28 godina. Krenuli su s krastavcima, pa su počeli uzgajati grašak, papriku, rajčicu, luk i zadnjih godina – batat.
Smanjili obradive površine
Ove godine smanjili su površine koje obrađuju, pa sada imaju oko dva hektara površine pod povrćem, od čega je tisuću kvadrata pod plastenicima. U protekla gotovo tri desetljeća bavljenja povrtlarstvom proizvodnju su osuvremenili maksimalno koliko se to može, pa su uveli natapanje u plastenike i na ostale površine, sade povrće na foliju i sl. No, kako nam priča Jasna Pranić, godine su napravile svoje, pa su ona i suprug odlučili smanjiti površine koje obrađuju. Ima tu puno ručnog, fizičkog rada.
– Najvjerojatnije ćemo još smanjiti površine koje obrađujemo. Povrtlartsvo traži puno ručnog rada i jednostavno više ne ide kako je nekada išlo, kaže Jasna.
Od velikog broja povrća koje su uzgajali ove su godine bitno smanjili broj vrsta. Ostali su na krastavcima, paprici, rajčici. Sadili su i zeljarice, ali od njih nije ništa ostalo. Sve se osušilo. Od pedeset tisuća posađenih zeljarca ostalo ih je ravno „slovom i brojkom“ sto (100).
Najviše su ove godine imali posađenog batata. Batat prodaju cijelu godinu. Posadili su ga oko šest tisuća komada (četiri idu u metar) i proizveli oko sedam tona. Dio plasiraju na bjelovarskoj tržnici, a veći dio ostavljaju za naklijavanje. Za presadnice.
– Radimo oko 250 do 300 tisuća presadnica godišnje. Prodajemo ih jednom kupcu u Zagreb. Batat se inače najviše isplati prodavati čist, kao gomolj. Sadnice su malo kritične s obzirom da su „jeftine“ u odnosu na to koliko treba puno ulagati da ih se proizvede. Treba ih grijati. Kad se stavi batat na naklijavanje temperatura ne smije pasti ispod 25 stupnjeva, priča nam Jasna.
Batat za naklijavanje
Jasnu Pranić smo i zatekli u skladištu batata, gdje je kontrolirala stanje s batatom.
– Batat je sada u skladištu i miruje negdje do siječnja. Tada ide na naklijavanje i onda za jedno šest tjedana se počne rezati i presađivati. Presadnice se griju. Opet temperatura ne smije pasti ispod 25 stupnjeva, priča nam Jasna.
Ove godine, što se povrća tiče, na OPG-u Pranić naglasak je bio na paprici, koje su najviše imali i koja je jako dobro rodila. U plastenicima i na zemlji u Plavnicama Pranići i ovih dana imaju pune ruke posla. Kreće, naime, sadnja mladog luka za Uskrs. Čiste se plastenici
Kreće se sa sadnjom mladog luka za Uskrs, te matovilca i špinata. Čiste se plastenici. Kako čujemo salatu ne sade jer se ona zimi, da bi uspjela treba dosta špricati, a u svojoj povrtlarskoj filozofiji i proizvodnji Pranići to ne žele.
Gledajući ukupno cjelokupnu povrtlarsku proizvodnju, Pranići najviše svog povrća plasiraju preko bjelovarske gradske tržnice, te na kućnom pragu. Dakako, uvijek nešto i ostane i propadne, ali to je dio ovog posla.
Inače, to svakako treba spomenuti, Jasnu su za prošli Božić, prozvali dobrim duhom Bjelovara, zbog humanitarne akcije koju je pokrenula i koju namjerava organizirati i za ovogodišnji Božić ukoliko će imati veću podršku OPG-ova.
Naime, kako je koronavirus donio mnoge probleme Jasna Pranić je na društvenim mrežama pokrenula humanitarnu akciju u kojoj je za dvadesetero starijih, nemoćnih i u financijsko teškoj situaciji, ljudi prikupljeno povrće koje im je odneseno na njihove adrese.
– Malo sam bila razočarana. Očekivala sam puno veći odaziv OPG-ova. Na kraju su se odazvali samo bliski prijatelji koji su dali što su imali. Od voćara javio se samo jedan, te jedna sirarka. Žao mi je što nije bilo većeg odjeka na ovu akciju i što nije bolje zaživjela, da bar za Božić pomognemo, prvenstvenmo starim ljudima, koji su sami, koji nemaju financija. Kad im donesete deset kila povrća, krumpira, mrkve za Božić, salate, nekakve flašice nečega, to njima puno znači. Podijelili smo tako za pošli Božić gajbe s povrćem dvadesetoro ljudi. Ove godine ću akciju ponoviti, ako uspijem naći OPG-ove da se to prošiti, kaže poznata proizvođačica povrća iz Bjelovara (Siniša Slavinić)