Hrvatski studentski zbor pokrenuo je veliku akciju izrade vizira za zaštitu medicinskog osoblja. Putem 3 D printera izrađuju se držači za zaštitne vizire na koje se postavlja savitljiva plastična folija koja štiti cijelo lice. Student splitskog FESB-a Slaven Damjanović prvi je izradio nekoliko primjeraka koji su već dostavljeni u KBC Split. Osoblje bolnice je oduševljeno pa su se studenti organizirali i proširili priču o sjajnom projektu.

Ideja je da svaki grad izrađuje vizire za najbližu medicinsku ustanovu. Slaven Damjanović napravio je vizir po uzoru na strane modele, ali ga je pojednostavio kako bi ga bilo lakše izraditi u velikom broju primjeraka. Moglo bi se reći da je prilagođen serijskoj proizvodnji. U ovom trenutku sa svim raspoloživim kapacitetima realno je očekivati proizvodnju od 600 vizira dnevno – rekao je Dražen Barić iz Hrvatskog studentskog zbora.
Istog trena, pozivu kolega studenata iz svoga se grada odazvao i Bjelovarčanin Karlo Pušić.

Karlo Pušić izrađuje držače za zaštitne vizire

-Pomažemo kako znamo, možemo i smijemo. Drago nam je da možemo – tek skromno odgovara angažirana cijela obitelj Pušić pripremajući pošiljku za osoblje bjelovarske bolnice.

Uz Karla i njegovu obitelj akciji se odazvao i njegov kolega, također bjelovarski student Domagoj Mihaljević. Tako se zahvaljujući njima i Bjelovar pridružio velikoj humanoj akciji u kojoj su na početku tjedna sudjelovala 24 hrvatska grada.

Akciji se priključio i Domagoj Mihaljević

To su mladi koji će svijet učiniti boljim – jedan je od komentara vezanih uz pokretanje ove akcije koja je u kratkom vremenu pokrenula mini-proizvodnje na više od 120 printera.

Svi zainteresirani za sudjelovanje u ovoj inicijativi mogu se javiti Hrvatskom studentskom zboru. Potrebna je i pomoć u nabavi elastičnih traka i samih folija koji su sastavni dio vizira