Program predškole prije četiri godine postao je obvezan za sve šestogodišnjake, a glavna zamisao bila je pripremiti djecu za polazak u prvi razred. Kako izgleda jedan dan u maloj školi i što sve djeca uistinu rade, provjerili smo u Osnovnoj školi Veliko Trojstvo gdje u dvije podružnice predškolu polazi ukupno 31 dijete.

Dobna granica

-Smatram kako je bila dobra zamisao predškolu staviti kao obvezan program. Djeca su u dobi od šest godina kod kuće veoma slobodna i roditeljima je teško pripremiti ih na sve ono što ih čeka polaskom u prvi razred. A program predškole zamišljen je da stručne osobe, odnosno odgajatelji, djecu na najbolji mogući način pripreme za možda dotad najveći korak u njihovom životu, polazak u prvi razred – pojašnjava nam Sanja Vranješević, ravnateljica OŠ Veliko Trojstvo. Dodala je kako malu školu u Velikom Trojstvu polazi 20 mališana, dok je u područnom odjelu u Šandrovcu 11 djece. Program predškole odvija se dva puta tjedno po dva i pol sata, a roditelji su i više nego zadovoljni što se njihova djeca na ovaj način pripremaju za školu.

-Od Ureda državne uprave dobijemo popis djece koja bi u narednoj školskoj godini trebala pohađati malu školu. Ključno je da djeca imaju navršenih šest godina, odnosno neka granica rođenja je 1. travnja. Događa se da poneki roditelji čija su rođena djeca na granici spomenutog datuma odluče zatražiti odgodu jer smatraju kako je još prerano za takvu obvezu, a ta im se preporuka većinom uvažava. Naša je praksa tijekom rujna postaviti obavijesti o polaznicima predškole na službenu stranicu škole i na oglasnu ploču škole i Općina Veliko Trojstvo i Šandrovac. Sam program započinje u listopadu i traje sve do kraja svibnja – istaknula je ravnateljica dodavši kako program predškole ima za zadatak pripremu djece za školske klupe, odnosno odgajatelj im pomaže kod motoričkih vježbi, socijalizacije i pri usvajanju osnovnih kulturnih navika.

Temeljne navike

Odgajateljica koja vodi program predškole u Velikom Trojstvu i Šandrovcu, Mirna Mihoci Pleskalt, prema riječima ravnateljice Sanje Vranješević, osvojila je srca malih polaznika već pri prvom susretu. Opisala nam je i primjerom pokazala kako izgleda jedan dan u učionici.
-Iako ne učimo pisati, moramo savladati kako pravilno držati olovku, dakle vježbamo finu motoriku. Radimo na prepoznavanju slova i brojki, matematičke zadatke rješavamo pomoću različitih didaktičkih pomagala koja zadatke čine zanimljivim, sve radimo kroz timski rad i igru, a vrlo je malo individualnog rada.

Kod socioemocionalnog razvoja, učimo kako postati svjesni sebe i okruženjem. Stvaramo pozitivnu sliku o sebi i drugima, učimo kako se ponašati lijepo, ali i koje su temeljne higijenske navike. Konkretno, odlazak u toalet, pranje ruku, korištenja odmora za jelo i bacanje smeća u predviđene kante za smeće – pojasnila je odgajateljica Mihoci Pleskalt dodavši kako su to sve djeca koja nisu pohađala vrtić i kojima je ovo prvi susret s većim obvezama.

-Jako su usredotočeni na mene i na zadatke koji su pred njima i strahovito se vesele svakom novom danu u maloj školi. Iako je potrebno puno truda i rada kako bi prevladali sve zadatke što su pred nama, ovaj posao me čini sretnom i zadovoljnom. Ovdje me nitko ne može povrijediti ili uvrijediti, a kući dolazim ispunjena pozitivnim umorom – iskrena je mlad odgajateljica.