Lana Marčetić-Rodić najbolja je studentica Stručnog studija Sestrinstvo Veleučilišta u Bjelovaru. Ovu prestižnu titulu zaslužila je svojim prosjekom ocjena tijekom trogodišnjeg studija, a riječ je o visokih 4,313. No ako vam je ovo ime zazvučalo poznato, imate pravo jer ovo nije prva priznanje kojim je Lana okrunila svoj trud, rad i zalaganje. Tako je još na prvoj godini studija zbog visokog prosjeka dobila i Dekanovu nagradu, a dvaput joj je, također zbog visokih prosjeka ocjena, školarina prepolovljena.

Odlična podloga za dalje

-Diplomirala sam još u rujnu prošle godine, no sada smo imali promociju na kojoj sam dobila nagradu za postignute rezultate. Osim što sam dobila priznanje, dobila sam i tisuću kuna od fakulteta što me zaista ugodno iznenadilo. Eto, to je još jedan dokaz da se trud i rad na Veleučilištu u Bjelovaru isplate – kaže nam ova Siščanka koja već tri godine ima zagrebačku adresu. Kako otkriva, studijem u Bjelovaru iznimno je zadovoljna jer, ističe, ovdje je dobila odlično znanje koje joj je sjajna podloga za daljnje školovanje. Naime, Lana je danas studentica Medicinskog fakulteta u Zagrebu gdje je nastavila obrazovni put koji će je uskoro dovesti do titule magistre sestrinstva.

-Kako je Bjelovar manji grad, tako je i Veleučilište u Bjelovaru manji studij. Upravo to smatram golemom prednošću. Naime, svi smo imali priliku dobro se međusobno upoznati, baš kao što smo se dobro upoznali s profesorima. Također, predavanja su bila organizirana vikendima tako da ih je bilo bitno lakše uskladiti s poslovnim obavezama. Ja sam jedno vrijeme radila u jednoj privatnoj poliklinici u Zagrebu i zaista nisam imala nikakvih problema s usklađivanjem svih obaveza. Osim toga, puno smo naučili i kroz samu nastavu i kroz praksu koju smo mogli odrađivati u nekoliko bolnica. Tako sam ja izabrala KBC Rebro i KB Dubrava. Zaista, studij u Bjelovaru može konkurirati bilo kojem velikom fakultetu, a pri tome ima sve prednosti manjeg studija. Upravo sam zato sigurna da sam donijela jako dobro odluku kada sam birala gdje ću se školovati i da danas opet biram, birala bih isto. Bilo mi je zaista lijepo studirati u Bjelovaru – ističe naša sugovornica iza koje je sada već i završena prva polovica studija u Zagrebu.

Nije lako, ali se može

-Sada sam završila četvrtu godinu i mogu reći kako mi je znanje stečeno u Bjelovaru zaista bilo izvrsna podloga za nastavak školovanja. Puno toga smo naučili i moram priznati da je ponekad bilo dosta izazovno savladati sve ono što što profesori stavili pred nas, no na kraju se sve isplatilo. Prije svega bih istaknula predmete kao što su anatomija i fiziologija koji su meni bili najzanimljiviji, ali koji su ujedno i baza za sve ostalo – napominje ova 23-godišnjakina kojoj završetak diplomskog studija nije krajnji cilj, već se jednoga dana vidi i na doktoratu.

-Željela bih završiti doktorski studij “Biomedicina i javno zdravstvo” na Medicinskom fakultetu u Zagrebu koji traje tri godine, a jednog dana bih voljela raditi ili kao predavač u školi ili u bolnici u nekoj od kirurških djelatnosti. To su moji ciljevi, a nadam se da ću ih i ostvariti ako budem predano radila. Studij u Bjelovaru mi je pokazao da se sve može uz dobru organizaciju, malo truda i predanog rada. Naravno, nije uvijek lagano ni jednostavno, no sve se može ako se hoće. Ja svoj cilj imam i dat ću sve od sebe da ga kroz koju godinu i ostvarim – zaključuje dojučerašnja bjelovarska studentica kojoj i redakcija Bjelovarskog lista želi sve najbolje u budućem školovanju i radu, baš kao i svim drugim studentima Veleučilišta u Bjelovaru koji su nedavno na prvoj online promociji stekli svoje zaslužene diplome. Tom prilikom promoventima se obratila i sama dekanica fakulteta Zrinka Puharić.

-Diploma koju ćete steći ne jamči vam sreću i blagostanje. Ona potvrđuje da ste marljivošću i upornošću uspjeli ostvariti zacrtani cilj. Diploma vas obavezuje na još odgovorniji rad, stalno učenje, poštivanje i poticanje suradnika, a dosljedno poštivanje tih obaveza donosi rezultate. Na vašem putu prema diplomama podržavali su vas i podržavat će vas vaši najbliži. Oni su zajedno s vama strepili na ispitima, veselile se uspjesima, ljutili se na profesore, a iako znaju da ih volite i poštujete, ne zaboravite im još jednom zahvaliti što su bili, jesu i što će biti uz vas – istaknula je dekanica Puharić dodavši kako svim ovogodišnjim promoventima zahvaljuje na razumijevanju i odgovornosti koju su pokazali tijekom izvršavanja studentskih obaveza, kao i u ovim ozbiljnim vremenima koja, kazala je, od sviju nas zahtijevaju promjenu načina razmišljanja i redefiniranje prioriteta.

-Mnogi od vas nastaviti će obrazovanje, zaposliti se i vjerujem da će im diploma Veleučilišta u Bjelovaru osigurati put prema karijeri koju žele. Ponosna sam što promatrajući promovente na kraju trogodišnjeg obrazovnog ciklusa prepoznajem napredak i razvoj koji su postignuti od trenutka upisa na fakultet do danas – naglasila je dekanica Puharić na nedavnoj promociji studenata Veleučilišta u Bjelovaru na kojoj su, osim Lane Marčetić-Rodić, nagrade za postignte rezultate dobili i Zoran Kratofil i to i za najbolji završni rad i najbolji prosjek tijekom studija na preddiplomskom Stručnom studiju Mehatronika, dok je najbolji diplomski rad na Stručnom studiju sestrinstvo napisala Paula Rikić.