Teoriju da djevojke nisu spretne za volanom potpuno demantira Martina Grdić, mlada Grubišnopoljka koja je sa samo 23 godine postala profesionalna vozačica i proputovala dobar dio Europe.
-Nakon završene Gimnazije dugo sam razmišljala što želim raditi i čime bih mogla spojiti ugodno s korisnim. Radila sam neke sitne poslove i onda sam jedan dan odlučila sa svojim zaručnikom Velimirom sjesti u kamion i otići na put po Europi. Naime, on je iskusni dugogodišnji vozač kamiona za jednu tvrtku – priča nam Martina. Kaže da su ju prijatelji pitali da li će izdržati deset dana u kamionu, a ona je izdržala više od mjesec dana.

Kamionom po Europi

-Prošli smo Francusku, Englesku, Dansku, Švedsku, Švicarsku i ostale zemlje i mogu reći da sam se zaljubila u takva putovanja, iako ponekad znaju biti naporna. Naime, nakon nekog vremena postaneš malo umoran od spavanja u kamionu, tuširanja po benzinskim postajama, ali svejedno to sve ima svoju draž – objašnjava nam Martina. Kaže da su imali i nezgodnih situacija u Francuskoj s imigrantima.

Stresna situacija

-Jednom nas je desetak imigranata blokiralo na cesti i počeli su nam šipkama lupati po kamionu. Zaključali smo se i čekali policiju. Ni pod kojim uvjetom ne smiješ u tom trenutku izaći iz kamiona jer bi mogao teško stradati. Ti ljudi su spremni svašta napraviti da ti uđu u kamion i domognu se Engleske. Jedan čovjek je u takvoj situaciji izašao van da razgovara s njima i teško stradao. To mi je bila najstresnija situacija na putovanjima, ali na kraju je sve dobro prošlo – u jednom dahu nam priča Martina. Dodaje da je u međuvremenu položila za profesionalnu vozačicu.
-U Daruvaru sam upisala školu za profesionalnu vozačicu i sve sam iz prve položila. Ubrzo sam položila iz prve i za vozačicu kamiona tako da sada samo čekam ispit iz vožnje kamiona s prikolicom koji ću polagati u Bjelovaru – kaže nam Martina. Također dodaje da su u školi za profesionalne vozače svi bili iznenađeni njezinim znanjem o kamionima i vožnji.

Mjesecima na cesti

– Zaručnik mi je sada na putu 50-ak dana. Vjerujem da ću položiti za kamion s prikolicom dok se on ne vrati, a onda opet zajedno krećemo na put po Europi samo što ću ovaj put i ja voziti i biti zaposlena u toj firmi. Bit ćemo partneri i izmjenjivat ćemo se u vožnji. Kada će jedan voziti drugi će spavati i tako mjesecima – pojašnjava Martina. Kaže da se planira baviti tim poslom sve dok jednog dana ne osnuje veću obitelj sa svojim zaručnikom.
-Obožavam vožnju, plaća je dobra i cijelo vrijeme ću biti sa svojim zaručnikom tako da jedva čekam da ta avantura opet počne. Uostalom, za ovaj posao imam i veliku potporu svojih roditelja i prijatelja što mi je vrlo bitno. Znam da je svima čudno da jedna cura od 23 godine vozi kamion po Europi, ali nikada ne znaš u čemu ćeš se pronaći. Ja mogu reći da sam vrlo zadovoljna svojim izborom jer najbitnije je da čovjek radi ono što voli – zaključuje Martina.

Foto Vedran Cindrić
Martina Grdić je profesionalna vozačica i uskoro kreće na novi put po Europi