Da stanje unutar Domoljubne koalicije nije najuzornije zbog neutaženih apetita svaki dan svedočimo na državnoj razini, no podjela je još izraženija ako se spustimo malo niže. Konkretno, u Općinu Šandrovac. Kuća vrijedna tek deset tisuća eura na jednu je stranu stavila HDZ i SDP, a na drugu HSS iz čijih redova dolazi i načelnik Josip Dekalić. Naime, Općina je oglasila prodaju kuće čiji je vlasnik i koja samo stvara troškove održavanja. Našla su se dva kupca i do tad je priča posve uobičajena, no na sjednici Općinskog vijeća su stvari postale zanimljive.
Manje je više?
– Povjerenstvo za odabir najboljeg ponuđača je donijelo odluku da se kuća proda ponuđaču iz Vukovara za 71 tisuću kuna, iako je postojala ponuda od našeg domaćeg čoveka iz Lasovca koji je nudio 75 tisuća kuna. I povrh svega kupac iz Vukovara je već uplatio cjelokupni iznos i to prije sjednice Općinskog vijeća, a to nama nitko nije rekao. Nismo se time mogli složiti i donijeli smo odluku da se kuća proda kupcu iz Lasovca – kaže Mirko Bedeković jedan od četiri vijećnika HDZ-a u Općinskom vijeću Šandrovca koji su neočekivanog saveznika dobili u jedinom vijećniku SDP-a. Iako u vijeću HSS ima većinu i šest vijećnika, dvojica nisu bili na toj sjednici pa je odluka donesena sa pet glasova za i četiri protiv.
Načelnik općine Šandrovac Josip Dekalić ne vidi ništa sporno u činjenici da je novac uplaćen prije odluke Općinskog vijeća i unatoč tom što je to niža ponuda.
-Tvrdim da su HDZ i SDP zajednički donijeli odluku koja je protiv interesa Općine Šandrovac. Povjerenstvo za odabir je donijelo odluku jer je smatralo da je bolje odmah dobiti 71 tisuću kuna u gotovini nego 75 tisuća na rok otplate od dvije godine što je nudio drugi kupac, koji je osim toga i nezaposlen i pitanje je kako će namaknuti novac. HDZ je srušio odluku kako bi kuću kupio njihov član i u tome dobio potporu od SDP-a – kaže ogorčeni načelnik Josip Dekalić i dodaje da je Općina vratila uplaćeni novac iako joj je jako potreban.
Stranačko šamaranje
– Kad se nema drugih argumenata onda se udara stranački, iako dečko iz Lasovca nije član naše stranke, već je mislim ranije bio u SDP-u. No, sve to nije važno jer je riječ o domaćem čovjeku koji nema riješeno stambeno pitanje i treba mu pomoći. Ovo nije prvi put da nas se u Općinskom vijeću dovodi pred svršen čin i pokušava od nas praviti budale. Da smo donijeli dobru odluku svjedoči činjenica da je nas je podržao kolega iz SDP-a. Uostalom, HDZ i HSS su zajedno u Domoljubnoj koaliciji pa smo i temeljem toga mogli bolje surađivati. Mogli su nam reći da Općini treba taj novac i da je već uplaćen, a ne da se sve pokušava progurati bez rasprave. Da su bili u punom sastavu vijećnici HSS-a bi donijeli drugačiju odluku- kaže Miroslav Sokolić, vijećnik HDZ-a u Općinskom vijeću.
No, kako se čini domoljubne suradnje u Šandrovcu po bilo kakvom pitanjima neće biti, bar ne dok je omjer snaga ovako postavljen.
-U Šandrovcu Domoljubna koalicija ne vrijedi i tako će biti osim ako ne umremo mi ili oni – u afektu je odrezao načelnik Josip Dekalić.

Vukovarski kupac
Obje suprostavljene strane se slažu da mrtvi općinski kapital treba prodati, a nesuđenog kupca također poznaju obje strane. Riječ je o čovjeku iz Vukovara čija kćer živi u Šandrovcu, a kuću je kupovao za unuku koja se bavi konjima.
– Taj je gospodin došao i razgovarao s nama i mi smo mu objasnili zašto smo donijeli takvu odluku. Doista nemamo ništa protiv njega ali Općinsko vijeće se ipak ne može zaobilaziti kod donošenja takvih odluka i dovoditi pred gotov čin- kaže Miroslav Sokolić, vijećnik HDZ-a.