Na današnjoj konferenciji za novinare bjelovarski SDP upozorio je da Grad Bjelovar ne poštuje odluku Gradskog vijeća koja se odnosila na sufinanciranje udžbenika i radnih bilježnica za učenike na području grada Bjelovara. Naime, na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća usvojeno je da se roditeljima na tekući račun isplati 300 kuna za sufinanciranje udžbenika da bi se 22. kolovoza na službenom dokumentu Grada Bjelovara građane zatražila preslika žiro računa što je izazvalo veliku pomutnju među roditeljima.

-Grad Bjelovar je ignorirao odluku Gradskog vijeća na kojoj je izglasano da se 300 kuna sufinanciranja isplati na tekući račun te svojevoljno ili šlamperajom je promijenjeno da se isplaćuje na žiro račun. Budući da će sad odjednom isplata ići na žiro račun ta financijska pomoć će biti evidentirana na poreznoj kartici prihoda što može dovesti do prekoračenja određenog iznosa za kojeg su korisnici imali pravo te bi im tako druge olakšice mogle biti uskraćene što je nedopustivo – izjavila je Vanja Posavac, predsjednica gradske organizacije SDP-a. Dodala je da poziva sve roditelje da provjere da li će ovom odlukom izgubiti prava na dječje doplatke ili druge naklade te izrazila čuđenje kako Koprivnica, Đurđevac, Čakovec i ostali gradovi mogu isplaćivati na tekući račun, a Bjelovar ne može.

Ignorirana odluka Gradskog vijeća

-Stvar je vrlo jednostavna. Kao prvo, Grad ne poštuje odluku Gradskog vijeća. Neki roditelji neće dobiti povrat poreza nego će ga još platiti, a oni koji su na graničnom prihodu će izgubiti naknadu. To će se sve dogoditi zbog te odluke da se uplaćuje na žiro račun. Sufinanciranje udžbenika je vrlo ozbiljna stvar, a Grad se tako neodgovorno ponaša. Roditelji su potpuno zbunjeni. Pitaju jel treba R1, pitaju što je s nama koji smo blokirani, pitaju da li će im taj iznos na žiro račun ukinuti dječji doplatak. Štoviše, začuđujuće je i to da gradonačelnik čak ne poštuje ni svoju većinu u Gradskom vijeću koju ima s HDZ-om.

Pozivam ga da preispita ovu odluku kao i da vidi tko šta radi u Gradskoj upravi – izjavio je gradski vijećnik Nenad Nekvapil i naglasio da će u novom proračunu Grada Bjelovara SDP tražiti potpuno financiranje udžbenika za učenike na području Grada Bjelovara.

-Pustimo populističke projekte i idemo prvo odraditi primarne stvari za normalno funkcioniranje naših obitelji, a besplati udžbenici su svakako jedni od njih – zaključio je Nekvapil. (V. Cindrić)