Svaki  rujan u osnovnim i srednjim školama otvara novi list u sve debljoj „knjizi“ starih apsurda, već godinama prisutnih na tržištu rada stručnjaka za odgoj i obrazovanje. Bilo da je riječ o strukovnim nastavnicima, profesorima ili učiteljima razredne i predmetne nastave, brojke svjedoče o sve tvrdokornijem problemu čija izvorišta počivaju na posvemašnjem izostanku sustavne upisne politike na domaćim studijima, ali i na nezaustavljivom padu broja učenika u osnovnim i srednjim školama.

Tehnološki viškovi

Sve to zajedno dovodi do porasta broja nezaposlenih prosvjetara prijavljenih na burzi rada, dok se s druge strane u mnogim školama gomilaju tehnološki viškovi, kao posljedica gubitka satnice zbog gašenja razrednih odjela. Primjera radi, prema podacima Ureda državne uprave BBŽ, ove je školske godine u osnovnim školama ukupno 8.782 učenika, za 133 manje nego prethodne te čak 264 manje nego u 2015./2016. školskoj godini.

Škole su upravo stoga,Službi za društvene djelatnosti županijske Državne uprave sve do kraja kolovoza slale obavijesti o prekobrojnima, kako bi im se do početka nove školske godine mogao pronaći novi posao.

 Zbrinjavanje prekobrojnih

Doduše, po riječima voditeljice spomenute službe Ivane Legin, niti jedan slučaj tehnološkoga viška nije vezan s gubitkom pune satnice.

-U osnovnim školama imali smo osmero nastavnika s djelomičnim gubitkom satnice, koju smo im već pronašli u drugim školama. Mahom je riječ o predmetima s malom tjednom satnicom, poput likovne i glazbene kulture ili njemačkog jezika. Zbrinuto je i četvero ljudi koji su izgubili dio satnice u srednjim školama, tako da učincima možemo biti zadovoljni – kaže Legin, dodajući kako ove godine niti jedna ponuda nije odbijena, premda je riječ o radu i na četiri škole.

Sve manje natječaja

Premda će možebitno raspisivanje natječaja za nova radna mjesta ili dijelove satnice za neke predmete uslijediti tek kad se definitivno zadovolje uvjeti i pristignu sva odobrenja Ministarstva za, primjerice, otvaranje dodatnih razrednih odjela, šanse za dobivanje posla u jednoj školi iz godine u godinu su sve manje. Nova radna mjesta s punom satnicom obično se otvaraju u situacijama odlaska u mirovinu ili na porodiljni dopust. Uoči nove školske godine, bjelovarske osnovne škole uglavnom su raspisivale natječaje za asistente u nastavi koji će pomagati djeci s posebnim potrebama.

Ravnateljica III. osnovne Goranka Preskočil, primjerice, kaže kako je njezina škola raspisala natječaj za nastavnika matematike s punim radnim vremenom, učitelja razredne nastave za vrijeme trajanja porodiljnog dopusta te dvoje za rad u kući. S izborom kadra potonje struke ne bi trebala imati problema, posebice ako se zna kako na bjelovarskom Zavodu za zapošljavanje na svoju šansu čeka čak 65 učitelja razredne nastave te svega jedan matematičar, koji se već godinama traže svijećom Inače, po najsvježijim podacima bjelovarskog Zavoda za zapošljavanje, u evidenciju je upisano ukupno 156 stručnjaka iz područja odgoja i obrazovanja. Čini se kako je na pomolu i hiperprodukcija vjeroučitelja jer ih trenutačno četvero čeka na šansu za zapošljavanje.