Skupilo se ovih dana više pacijenata nezadovoljnih uslugama u bjelovarskoj Općoj bolnici. Našoj redakciji se odlučilo požaliti čak njih troje. Zašto se na ambulantni pregled na Kirurgiji čeka satima, pita se Zoran Martan, koji je sa sumnjom na napuknuće kostiju pretprošle srijede čekao od osam ujutro do 13 sati. Kaže da ga je posebno naljutio račun koji je naknadno dobio poštom. Za pregled koji nije trajao niti pet minuta obračunato mu je 30 minuta i platio je 25 kuna participacije.
– Nije stvar u iznosu, već u odnosu liječnika i ustanove prema pacijentima. Uredno iz plaće izdvajamo nemale iznose za zdravstvo, plaćamo skoro sve što se plaćati da, a onda nas ostavljaju da čekamo satima. Ne može li bolnica drukčije urediti rad kirurške ambulante pa da liječnik u njoj posao barem počne obavljati od ranog jutra. Ovo je ponižavanje pacijenata – vjeruje Martan.

 Slučaj drugi

Isto toliko, samo koju srijedu ranije, čekala je i gospođa s operiranim venama.
– Kada se oko 13 sati pojavio doktor Koprek vidjela sam da je i njemu neugodno proći pokraj pune čekaonice ljudi koji ga čekaju satima. No, pomislila sam, što je tu je, sada će krenuti pa ćemo svi vjerojatno brzo obaviti preglede. Međutim, on nije ušao u ambulantu, već prvo otišao obaviti posao na odjelu – priča zatečena pacijentica. Razumijevanja, dodaje, ima jer stvarno se radi o liječniku koji je vrhunski, no pita se ne može li drukčije, da barem jedan čovjek ne bude rastrgan na sve strane.

 Slučaj treći

Majka trogodišnjeg dječaka proteklog nam se petka obratila zbog sličnog problema. Satima je, kaže, čekala na pregled u dislociranoj kirurškoj ambulanti, u prizemlju zgrade Internog odjela, nekadašnjoj fizikalnoj.
-Ima cijelu nogu u gipsu i na nju ne smije stati, što znači da ga cijelo vrijeme moramo nositi. Čekamo od 9.30 sati da bi nam sestra rekla neka izađemo u dvorište i da će nas zvati kada se doktor vrati. Sve nam je bilo jasno kada smo vidjeli doktora da se obukao u civilnu odjeću sjeo u auto i otišao. Čekali smo do 12 i odustali jer ja moram na posao – ljuti se naša sugovornica.

Upit o gužvama za kiruške preglede uputili smo i ravnatelju Opće bolnice Bjelovar dr. Aliju Allouch, odakle stiže neočekivan odgovor. Ravnatelj tvrdi da takve situacije nisu moguće ako su pacijenti došli u uredovno vrijeme liječnika koji je po rasporedu za rad u ambulantama. U tom slučaju duže mogu čekati jedino oni koji nemaju prednost, dakle ako se ne radi o operiranim pacijentima, trudnicama i maloj djeci.
– Napominjem da je Kirurgija jedan od rijetkih odjela koji nema liste čekanja. Raspored rada u ambulanti podijeljen je po specijalizacijama, tako da u istoj ambulanti isti dan postoji mogućnost da rade dva liječnika različite specijalizacije u dva termina. Pacijenti mogu tako dugo čekati jedino u slučaju da žele pregled po svojoj želji kod odabranog liječnika, znači moraju ga čekati jer on ima određeni termin za ulazak u ambulantu. Također se može dogoditi i da toga dana pacijent ne obavi pregled, jer njegov odabrani liječnik taj dan ne radi, ima slobodan dan ili izlazi iz dežurstva – odgovara ravnatelj u pismenom očitovanju.