Svaka ozbiljnija kiša već neko vrijeme stvara probleme mještanima Jabučete.  U kratkom roku na ovo selo u sastavu Općine Kapela pala je obilna kiša i nekoliko domaćinstava na najnižem dijelu sela umalo je zaplivalo. Srećom pa se ovaj puta oborinske vode iz slivnog kanala nisu izlile u dvorišta, čak i kuće, što se također znalo događati nekoliko puta u posljednjih godinu, dvije dana, no dovoljno da mještani izgube strpljenje. Ljudi se snalaze na sve moguće načine, tako je Kazimir Boić uz kanal napravio svoje branu kako voda ne bi dolazila u dvorište.

-Nasuo sam 50 kubika zemlje i posadio borove da voda ne ulazi u dvorište, a da to nisam napravio, ono bi nakon svake kiše bilo puno vode. Mislim da je krajnje vrijeme da se ovaj problem riješi jer ista stvar događa se već godinama, a ništa konkretno se ne poduzima. Odgovornost se samo prebacuje s jednih na druge, a problem se ne rješava – ističe Boić.

Čim padne ozbiljnija kiša, lopate, metle i vila prima se i Anica Horvat, koja je svjesna da je najveći problem što je njeno i još nekoliko kućanstava na najnižoj točci u selu, no isto tako smatra da to ne smije biti razlog da se ništa ne poduzima.

-Obično nakon ovakvih situacija netko samo dođe malo pročeprkati kanale i to je to. Svi mostovi su začepljeni i tolika količine vode nema gdje prolaziti te se izlijeva u dvorišta, a kad su obilnije padaline, tada voda ulazi i u kuće. Više ne znamo kome se obratiti i što učiniti, no stvarno nije u redu da svaki puta kad pada kiša moramo strahovati – napomenula je Horvat.

Iz Hrvatskih voda ističu da su svjesni problema, kao i da kod sve češćih pojava lokalnih intenzivnijih oborina postojeći cijevni propusti ne mogu propustiti tolike količine pale oborine pa dolazi do izlijevanja. Napominju da se kanali u Jabučeti održavaju, da je i potok Jabučeta prije dvije godine izmuljivan, a i s općinskim načelnikom te nadležnim inspekcijama se razgovaralo kako riješiti problem. Također, u plan Hrvatskih voda stavljeno je i kompletno projektiranje potoka Jabučeta, čime bi se u konačnici ovaj problem riješio.