”Kralj laminata” Darko Pervan, vlasnik nekadašnjeg pogona Česme na Slavonskoj cesti koji sada nosi naziv Bjelin, ima velike planove u Bjelovaru, no te planove mogla bi poremetiti buka. Kako nam je potvrdio Stjepan Vojinić, direktor tvrtke Pervanovo u čijem je sastavu i bjelovarski pogon Bjelina, zbog prevelike buke koja nastaje tijekom noćne smjene postoji ne samo opasnost da će morati doći do otpuštanja radnika, već i do zaustavljanja investicija vrijednih više desetaka milijuna eura.

Ozbiljne posljedice

-Dopuštena buka tijekom noćnog rada iznosi 40 decibela, a kod posljednjih mjerenja prilikom rada tvornice iznosila je 45 decibela. Radimo na otklanjanju ovih problema, svjesni smo da situacija nije nimalo ugodna, no ukoliko dođe do zabrane rada tijekom noćne smjene, mogli bismo imati ozbiljne posljedice. Osim što bi nas to dovelo u situaciju da moramo otpustiti dio radnika, lako je moguće da bi bila obustavljena i investicija u tvornicu furnira u koju kanimo uložiti 20 milijuna eura i zaposliti još pedesetak radnika – otkrio je Vojinić i dodao da gradnja novog pogona neće biti moguća ako će buka premašivati dozvoljene decibele.

-Kroz desetak mjeseci mogli bismo početi graditi tvornicu furnira, no teško da ćemo uopće dobiti uporabnu dozvolu ukoliko ne riješimo problem buke. U stalnom smo kontaktu sa sanitarnom inspekcijom i do kraja mjeseca imat ćemo još jedno testiranje, no bojim se da je problem puno ozbiljniji. Prije nekoliko tjedana i Bjelin i susjedni KRONOSPAN CRO na nekoliko sati su tijekom noćne smjene isključili sve strojeve, a buka je i dalje bila veća od dopuštenih 40 decibela. To nam govori da bi problem mogao biti i u nečem drugom i da buka možda dolazi iz samog grada – kazao je Vojinić i dodao da se proizvodnja u Bjelinu posljednjih mjeseci postupno povećava, zbog čega se povremeno i radi u tri smjene.

-Napravili smo i bukobrane i na sve načine pokušavamo riješiti ovaj problem, no nisam pretjerano optimističan. Bojim se da će zbog buke uskoro imati problema i proizvodni pogoni koji se nalaze u našoj neposrednoj blizini, a u kontaktu smo i s Gradom Bjelovarom i s mještanima obližnjeg naselja jer nam je svima zajednički cilj da se ovaj problem riješi na zadovoljstvo svih – zaključio je Vojinić, čija tvrtka danas u Bjelovaru zapošljava više od 200 ljudi, a osim u Bjelovaru daljnja ulaganja planiraju se i u tvornicu u Ogulinu, ali i u pokretanje tvornice u Vukovaru, gdje bi također bilo posla za 250 ljudi.

Jasna je stvar da nije ugodno živjeti u prvom redu do tvornice u kojoj se noću radi, a to na svojoj koži najbolje osjete mještani Radničkog naselja. Posebno oni koji su odmah u prvom redu do potoka Bjelovacka i koje od proizvodnog pogona Bjelina dijeli jedva 150 metara zračnog prostora.

 Neželjene posljedice

-Vijeće MO Ban Josip Jelačić upoznato je s problemom oko buke koju stanovnici u Radničkom naselju u prilazu I svakodnevno proživljavaju, a koja je vrlo vjerojatno uzrokovana radom obližnjih tvrtki. Osjećaj buke se pojačava u noćnim satima i to je problem koji se svakako treba riješiti, dok s druge strane ne smijemo dopustiti posrnuće gospodarstva i ukidanja smjene rada jer bi to moglo dovesti do neželjenih posljedica – ističe predsjednik ovog mjesnog odbora Igor Brajdić i naglašava da se mora pronaći kompromisno rješenje na zadovoljstvo stanovnika i gospodarstvenika.

-Da postoji dobra volja za rješavanjem ovoga problema, pokazalo je rukovodstvo tvrtki KRONOSPAN CRO i Bjelin jer su djelomično već pokušali sanirati buku, a krajem mjeseca na teren će na zahtjev tih tvrtki izaći službeno ovlašten Zavod za sigurnost iz Osijeka koji će mjeriti razinu buke u radu i potom kada pogon ne radi. Nakon što dobijemo rezultate istraživanja, očekujemo da se krene u rješavanje ovoga problema u potpunosti – naglasio je Brajdić.

Pokrenut je upravni postupak

Za mjerenje razine buke zadužena je sanitarna inspekcija pri Ministarstvu zdravstva, koja je već provela nadzor proizvodnog pogona Bjelina u Bjelovaru.

-U provedenom nadzoru utvrđeno je da u objektu nisu zadovoljeni akustički zahtjevi za noćne uvjete rada. U pokrenutom upravnom postupku naređeno je poduzimanje mjera u cilju smanjenja buke. Dio sanacije je proveden podizanjem bukobrana visine pet metara nakon čega se pristupilo sanaciji pojedinačnih izvora buke. Radovi su u tijeku i biti će završeni do 15. svibnja, a po isteku roka obavit će se kontrolno mjerenje buke po ovlaštenoj pravnoj osobi u Zavodu za unapređivanje sigurnosti Osijek uz prisustvo nadležnog sanitarnog inspektora. Ukoliko po provedenom mjerenju buke u noćnim satima iste ne bude zadovoljavala, nastavit će se dalje voditi upravni postupak i donijeti rješenje o zabrani obavljanja djelatnosti u noćnim uvjetima rada – stoji u priopćenju Ministarstva zdravstva.