Nakon više od stotinu grupnih i samostalnih izložbi diljem Hrvatske i inozemstva, umjetničko stvaralaštvo Bjelovarčanke Melite Kraus predstavljeno je u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, gdje je otvorena njezina samostalna izložba “Ogledalo čudesnoga”, koju će ljubitelji slikarstva moći razgledati do 7. svibnja.
Kako je slikarica bez formalne likovne naobrazbe i vlastita ateljea, koja živi u gradu 70 kilometara udaljenom od metropole, uopće dobila prigodu ući u raskošne dvore tvrđave hrvatske umjetnosti, dok istodobno to još nije uspjelo mnogim veličinama s akademskom titulom, bilo je pitanje koje je lebdjelo iznad brojnih posjetitelja, likovnih kritičara poznatih slikarskih imena, veleposlanika, okupljenih na svečanosti otvaranja.

Otvorena knjiga

Odgovor se mogao iščitati iz uvodnih riječi ravnateljice MUS-a Snježane Pintarić te osvrta kustosice Daniele Bilopavlović Bedenik.

-Svoje dugogodišnje bavljenje umjetnošću autorica je posvetila stvaranju paralelnog umjetničkog života, a ova izložba predstavlja neku vrstu retrospektive njezina stvaralaštva koje započinje početkom novog tisućljeća i traje sve do danas. Eksperimentiranje u različitim medijima približilo ju je suvremenim trendovima, ali teme i forma „narativnog slikarstva” prizivaju neka prošla vremena. Opus Melite Kraus ostaje „otvorena knjiga” koja nam kazuje mnogo toga, ali i pruža slobodan prostor za vlastitu imaginaciju – napisala je Bilopavlović-Bedenik.

Na prostoru od 450 četvornih metara Kraus je izložila stotinjak radova – slike, skulpture, ilustracije, akvarele i role na platnu. Kako se čulo za otvaranja, prepoznatljivost njezina stvaralaštva stečena je začudnom maštovitošću koju s jedne strane temelji na židovskoj tradiciji i mitologiji, a s druge na poniranju u unutarnji svijet, snove, duhovnost.

Pokraj profesorskog zanimanja, Melita se slikarstvom počela baviti ranih devedesetih godina. Objavila je i deset autorskih slikovnica s vlastitim ilustracijama, od kojih su neke prevedene na engleski jezik. Njezina slikarska djela, prepoznata su i u nacionalnim umjetničkim udruženjima te je od 2004. članica Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, te ULUPUH-a i HDLU-a od 2006. godine.

Početni dojmovi

Za samu autoricu, izložba u Muzeju za suvremenu umjetnost predstavlja krunu njezina stvaralaštva

-Još ne mogu vjerovati da izlažem u Muzeju suvremene umjetnosti jer njihov poziv najveće priznanje koje slikar može dobiti. Ostala sam zatečena brojem posjetitelja koji su osjetili potrebu doći na svečanost otvorenja. U kasnijim razgovorima, mnogi od njih nisu mogli vjerovati kako su svi radovi nastali u maloj sobi moga stana, posebice role platna dugačke i po tri metra – kaže Melita.
Inače, ovaj veliki kulturni događaj i za sam Bjelovar nameće pitanje, hoće li ovoj nedvojbeno uspješnoj slikarici u njezinom rodnom gradu itko ikada ponuditi primjereni radni prostor u kojemu bi mogla nastavila stvarati svoja umjetnička djela.