Povodom Svjetskog dana slobode medija, Hrvatsko novinarsko društvo objavilo je dobitnike godišnjih nagrada HND-a. Među njima čak su dvije bivše djelatnice bjelovarskog studija HRT-a, Marijana Kranjec i Daniela Draštata, danas dio ekipe HTV-ovog multinacionalnog magazina Prizma. Bjelovarčanka i rođena Daruvarčanka Nagradu Marija Jurić Zagorka zaslužile su za dokumentarni film “Neprežaljeni”, koji je prikazan na HTV1 2. kolovoza prošle godine, a dobile su ju zajedno s još jednom koautoricom, Ljiljanom Mandić.

Ovaj iznimno dojmljiv dokumentarac govori o romskom stanovništvu iz okolice Županje i Vinkovaca koje je na tom području živjelo do 1942. godine, a posvećen je sjećanju na romske žrtve holokausta. Scenaristica filma Marijana Kranjec za HTV je kazala kako ju je dvadesetak godina rada u HRT-ovu studiju u Bjelovaru naučilo osluškivati srca takozvanih malih ljudi u malim sredinama i omogućiti da za njihovu plemenitost doznaju i drugi.

– Film “Neprežaljeni” je upravo to, ali na slavonski način. Vrata njihovih domova otvorio nam je naš stručni suradnik Šimo Dominković, a na nama je bilo otvoriti misli i srca, namjestiti rasvjetu i kadar te s njima ispričati jednu od najpotresnijih i najprešućivanijih priča – istaknula je Kranjec.