BJELOVAR – Da je živ, Branko Medak Medo vjerojatno bi na zadnjoj stranici tjednika Bjelovarca ironizirao prijedlog da tek posthumno dobije priznanje Grada Bjelovara za izuzetne uspjehe u području kulture. Iako zakašnjelo, formalno priznanje Grada najvećem bjelovarskom karikaturistu svakako bi značilo, no on je u priznanju svojih sugrađana, a i mnogo širemu, uživao gotovo od svoje prve karikature, objavljene u listopadu 1974. godine u našem listu. Medine karikature često su govorile o onomu o čemu su Bjelovarčani bili prisiljeni šutjeti, a s 42 godine “staža” u Bjelovarcu i oko dvije tisuće karikatura, svakako je bio jedan od zaštitnih znakova našeg lista.

Priznanje za 50 godina neprekidnog rada sasvim zasluženo dobit će Antun Vujnović, vlasnik tokarsko strojobravarske radionice koja je doista ostavila neizbrisiv trag u državi koja je obrtništvu češće bila maćeha nego mater. Među lauretima je i dr. Željko Karaula, mladi znanstvenik iza kojega je monografija Povijest Bjelovara. Tu je i ortoped Boris Kirin, rođeni Bjelovarčanin koji je čitav svoj radni vijek liječnika specijalista proveo u svom gradu, pomažući građanima Bjelovara i okolice.

Priznanja Grada dobit će i Željko Čerepinko, dragovoljac Domovinskog rata, Željko Pleskalt, umirovljeni ravnatelj Državnog arhiva u Bjelovaru, Dalibor Čermak, vlasnik obrta Elektroradionica, Ljerka Ljevaković – Baričević, bjelovarski pjesnik Slaven Klobučar i Zlatko Sabolović, slikar-amater. Što se pak kolektiva tiče, ove godine na redu su Hrvatski pedagoško-književni zbor, Kuglački klub Bjelovar i Dječji vrtić Osmijeh. (ik)