Foto – Elisa Hahn (desno) i Robert Poljan, prof. savjetnik njemačkog u Gimnaziji

Mlada Njemica Elisa Hahn od rujna ove godine privremena je Bjelovarčanka. Svoj grad Bamberg u Bavarskoj, u kojem živi oko 80 tisuća stanovnika, na šest mjeseci zamijenila je Bjelovarom, gdje sada živi i volontira u bjelovarskoj Gimnaziji. Do sada je s roditeljima ljetovala Hrvatskoj, no ovo joj je prvi put da sama živi i mora se sama brinuti o sebi. Kako kaže, jezik joj je tu najveći problem jer ne govori hrvatski, ali Bjelovarčani su se pokazali kao iznimno ljubazni, otvoreni i spremni pomoći u svakom pogledu pa se dobro snašla u novoj okolini.

Tradicija volonterstva

Bjelovarska Gimnazija je već deset godina u DSD (Deutsches Sprach Diplom) sustavu, u okviru kojeg ugošćuje mlade Njemice i Nijemce na volonterskoj godini.

– Oni su kod nas šest mjeseci. Pomažu u nastavi i rade s učenicima koji uče njemački jezik. Prolaze s njima građu i pomažu im da se pripreme za DSD ispit, na prvoj i drugoj DSD razini, i to za usmeni i pismeni dio. To su diplome koje se priznaju za studiranje u Njemačkoj – priča nam Robert Poljan, prof. savjetnik za njemački jezik u Gimnaziji.

U bjelovarskoj Gimnaziji do sada je volontiralo šestero mladih Nijemaca, a 18-godišnja Elisa je sedma volonterka. U Njemačkoj je već volontirala, a na volontiranje u DSD program došla je preko Kulturweit organizacije, koja plaća njen boravak u Hrvatskoj i učenje hrvatskog jezika. Osim pomaganja učenicima u DSD programu, cilj volontiranja je da volonteri upoznaju zemlju u kojoj borave, ali i da sudjeluju na seminarima u regiji pa Elisu uskoro očekuje odlazak na jedan takav u Novi Sad. Od hrvatskih gradova do sada je posjetila Zagreb, Pulu, Rovinj i Varaždin.

Redovna kava

-Hrvatska mi se jako sviđa zbog raznolikosti, što je sve tako blizu, i kontinentalni dio, i more. Sviđa mi se što ima jako puno starih gradova.
Bjelovar sam odmah zavoljela. Sviđa mi se što je miran, a ljudi su susretljivi i uvijek hoće pomoći kad vide da sam stranac. Pitaju odakle sam i slično. Još mi je jedino problem stvara jezična barijera u trgovini – kaže Elisa.

U jednom kafiću na korzu Elisa već redovito pije svoju kavicu, prije nego što ode do Gimnazije. O bjelovarskim gimnazijalcima ima samo lijepe riječi.
-Ovdašnji učenici su motiviraniji na nastavi nego naši u Njemačkoj. Jedino često nisu baš koncentrirani. No, atmosfera je opuštenija, kao i komunikacija između nastavnika i učenika. Odnos je ljubazniji, a to mi se jako sviđa – zaključuje Elisa.