Rad državnih i javnih službenika obično svi gledaju posebnim povećalom, a među onima koji su pod najvećom prismotrom su djelatnici policije. Gotovo svakodnevno možemo čuti da je netko nezadovoljan radom ovog ili ovog policajca, ima i onih koji su uvjereni da ih pojedini prometni policajci namjerno imaju na “piku” i da ih zato često zaustavljaju ili provjeravaju, a da tome možda nije razlog što su poznati po tome što znaju sjesti za volan i kada popiju.

Manje pritužbi

Tko god se želi žaliti na rad pojedinog policijskog službenika to može i učiniti jer prema Zakonu svaka fizička ili pravna osoba koja smatra da su njoj ili drugoj osobi djelovanjem ili propuštanjem djelovanja policijskog službenika, u primjeni policijskih ovlasti, povrijeđena prava ili slobode, ima pravo podnijeti pritužbu nadležnoj ustrojstvenoj jedinici Ministarstva unutarnjih poslova u roku od 30 dana od dana saznanja za povredu.

-Ukoliko podnositelj pritužbe nije zadovoljan sadržajem odgovora policijske uprave ili odgovorom druge ustrojstvene jedinice Ministarstva u sjedištu može podnijeti prigovor Službi za unutarnju kontrolu koja će izvršiti uvid u spis te po potrebi obaviti dodatne provjere – ističu iz policije, a glasnogovornik PU bjelovarsko-bilogorske Dražen Medved naglašava da je lani zaprimljen nešto manji broj pritužbi u odnosu na godinu ranije.

-Prošle godine zaprimljena je ukupno 41 pritužba, od čega su utemeljene bile dvije, djelomice utemeljeno je bilo 12 prijava, 12 ih je bilo nepotvrđenih, a neutemeljenih 15. Godinu ranije imali smo ukupno 54 pritužbe, od čega su utemeljene bile samo četiri, djelomice utemeljenih prijava bilo je osam, nepotvrđenih 14, a neutemeljenih 28 – istaknuo je Medved i dodao da su se prijave najčešće odnosile na neizvršavanje, nesavjesno, nepravodobno ili nemarno izvršavanje službenih obveza te nedolično ponašanje policijskih službenika.

-U 2015. godini pokrenuto je pet disciplinskih postupaka protiv šest policijskih službenika zbog težih povreda službene dužnosti, a prošle godine je također pokrenuto pet disciplinskih postupaka protiv pet policijskih službenika zbog težih povreda službene dužnosti. U navedenom razdoblju suspendiranih policijskih službenika nije bilo – zaključio je Medved, a jedna od pritužbi prošle je godine podnesena i protiv načelnika Policijske postaje Čazma, Mirka Cindrića.

 Nezakonit rad

Načelnik je to otkrio sam tijekom podnošenja izvješća o stanju sigurnosti na području PP Čazma tijekom posljednje tamošnje sjednice gradskog vijeća.
-Prošle smo godine na području PP Čazma imali tri pritužbe građana, Jedna se odnosila na nedolično ponašanje u službi, jedna na nedovoljno poduzimanje propisanih mjera, a jedna na nezakonit rad. Ta pritužba se odnosila baš na mene, o detaljima ne smijem govoriti, no pritužba je na kraju odbačena jer se pokazala kao neutemeljena – istaknuo je Cindrić.