Na svom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Đuro Mrgić iz Bjelovara već 35 godina proizvodi povrće. Pod različitim kulturama ima deset hektara površine, od čega je 2500 kvadrata pod plastenicima. Mrgić proizvodi i prodaje na gradskoj tržnici gotovo sve vrste povrća. Kako kaže, sadi 25 vrsta povrća i za proizvodnju je do sada koristio i prirodna i umjetna gnojiva. Posljednjih godina zadržao se uglavnom na prirodnima, i to uglavnom stajnjaku koji kupuje. Godišnje potroši između 40 i 50 tona stajnjaka i oko 1,5 tona ekološkog stajnjaka koji nabavlja od jednog proizvođača iz Reke.

Goveđi stajnjak

-Naš domaći stajnjak je puno jeftiniji nego uvozni, a čini mi se po urodu, i puno kvalitetniji. Goveđi stajnjak poboljšava tlo za sadnju, pomaže kulturama, njihovom rastu i kvaliteti – kaže Mrgić. Stajnjak koji koristi je pretežno „zrelo“ stajsko gnojivo. Zahvaljujući prirodnom stajnjaku urod je bolji, a Mrgići ga koriste i u ekološkoj proizvodnji.
S obzirom na kemija za povrće nije dobra na “duge staze”, Mrgić posljednje dvije godine u proizvodnji koristi prvenstveno prirodna gnojiva. Urod je, ističe, zahvaljujući tome vidno bolji. Povrće je kvalitetnije i bolje rodi, što potvrđuje i šest vrsta salata koje ovih dana „idu van“ iz Mrgićevih plastenika. Zbog „prirodnog“ tretmanu odlično napreduje i mladi luk, koji će također ovih dana biti na tržnici. Mrgići su za ovo proljeće posadili 200 kg lučica u čak četiri plastenika.

Nove kulture

-Prirodna gnojiva su dobra za sve kulture. Tu se ne može pogriješiti. Uskoro tako krećemo sa sadnjom lučica crvenog luka, krumpira, pa sijanjem mrkve i peršina, kao i sadnjom zeljanica, poput brokule i karfiola. Sve će to povrće biti tretirano prirodnim preparatima, a zemlja pripremljena prirodnim gnojivom – zaključuje naš sugovornik.