Vladajuća gradska koalicija koju čine HDZ, HSLS, HSS i ABB, najavila je početkom tjedna namjeru smanjena stope prireza sa sadašnjih 12 na devet posto. Prijedlog izmjene odluke u javnoj raspravi je do početka veljače, a nakon toga trebao bi se, početkom ožujka, naći pred gradskim vijećnicima. S obzirom da je gradonačelnički kandidat iz redova oporbe Davorin Posavac najavljivao ukidanje prireza, odluka o smanjenju vjerojatno će proći jednoglasno.

10 milijuna kuna godišnje

U prijedlogu odluke koja je javno dostupna na službenim internetskim stranicama Grada Bjelovara, stoji kako se u gradsku blagajnu od toga nameta slije 10 milijuna kuna godišnje, te da će se taj prihod umanjiti za oko 2,5 milijuna kuna. Taj iznos, pak, nadomjestit će se planiranim državnim sredstvima za poravnanje u iznosu od 1,7 milijuna kuna. Preostalih 800 tisuća kuna, vjeruju autori prijedloga, dobit će od jače poduzetničke aktivnosti.

Grad Bjelovar, istaknuo je to predsjednik Gradskog vijeća Ante Topalović, prirez je uveo za vrijeme bivše gradonačelnice Đurđe Adlešič 2001. godine, pod izlikom izgradnje zatvorenog (natkrivenog) gradskog bazena. Bazen nije izgrađen, no gradska uprava svih 18 godina uredno je ubirala prirez.

Prirez drag i općinama

Ako se stopa prireza smanji na devet posto, Bjelovar će s vrha liste županijskih gradova s najvećim prirezom pasti na posljednje, peto mjesto. Preostala četiri grada – Čazma, Daruvar, Grubišno Polje i Garešnica – također imaju prirez, no po stopi od deset posto. Vrijedi spomenuti i da je najveća moguća stopa prireza za gradove veće od 30 tisuća stanovnika ograničena na 15 posto, a kod manjih gradova na 12 posto.

Prirez ubiru i pojedine općine poput Dežanovca, Končanice, Kapele i Štefanja, a općinama je najveća moguća stopa ograničena na deset posto.

U susjednoj Koprivničko-križevačkoj županiji situacija je bitno drukčija – od tri tamošnja grada, prirez ne naplaćuju niti Koprivnica niti Đurđevac. Plaća se samo u Križevcima i to po stopi od deset posto.

Osnovica za prirez dobiva se iz iznosa poreza na dohodak, a porez na dohodak plaća se kod većine prihoda – od plaća, preko nasljedstva i prihoda od imovine i kapitala.


Prirezi u BBŽ

Bjelovar – 12%

Čazma – 10%

Daruvar – 10%

Garešnica – 10%

Grubišno Polje – 10%

Dežanovac – 5%

Končanica – 5%

Kapela – 8%

Štefanje – 8%

Općine bez prireza: Ðulovac, Hercegovac, Ivanska, Nova Rača, Rovišće, Severin, Sirač, Šandrovac, Velika Pisanica, Veliki Grđevac, Velika Trnovitica, Veliko Trojstvo, Zrinski Topolovac