Prva faza izgradnje prve hrvatske geotermalne elektrane, one u Velikoj Cigleni pored Bjelovara, u završnoj je fazi. U tijeku su pripreme za tehnički pregled i izdavanje uporabne dozvole, što se, ako se ne dogodi nešto nepredviđeno, očekuje u siječnju 2019. godine. Tada će ujedno i krenuti probni rad, odnosno poteći će prvi megavati struje s jednog od najtoplijih izvora geotermalne vode u Europi.
Podsjetimo, 3. lipnja 2015. godine u večernjim satima iz bušotine VC-1A u Velikoj Cigleni s dubine od 2.956 metara, nakon punih 25 godina ponovno je na površinu potekla geotermalna voda, točnije rečeno fluid čija je temperatura na izvorištu vrtoglavih 175 stupnjeva Celziusa. Bio je to prvi javnosti vidljiv rezultat tvrtke Geon čiji je većinski vlasnik turski MB Holding koji u svojem portfelju već niz geotermalnih elektrana.
Uloženo do 35 milijuna eura
Prema neslužbenim procjenama, u izgradnju geotermalne elektrane do sada je uloženo između 25 i 35 milijuna eura, a kada uskoro proradi, s kapacitetom od 10 MW bit će najveća u Europi koja koristi ORC tehnologiju.
Nakon završetka prve faze koja uključuje ishođenje uporabne dozvole i probnog rada, u sljedećoj fazi, koja će uslijediti nakon nekoliko godina, planirana je izgradnja industrijskih postrojenja poput, primjerice, sušara, koje bi koristile izlaznu temperaturu geotermalne vode od 80 °C. Na taj bi se način postiglo iskorištenje geotermalne vode u više stupnjeva. Inače, za potrebe tehnološkog procesa proizvodnje električne energije planira se otvaranje deset radnih mjesta, a mnogo više u drugoj fazi kada će se graditi toplinski konzumenti, pri čemu nije isključen ni toplovod do Bjelovara.