Nakon prvomajskog roštilja i graha, vrijeme je za oporavak organizma. Uzmemo li još u obzir da je ljeto pred vratima, ovo je zadnji vlak za dovođenje u formu prije odlaska na plažu. Čak i ako vam izgled nije važan, postoji i važniji razlog zbog kojeg biste trebali prilagoditi prehranu, a to je – zdravlje. Na koji način to postići pitali smo nutricionisticu, Margitu Zlatić. Blagdane i praznike  smatra specifičanima  jer većina dolazi u proljeće pa svi nakon njega žele skinuti kilograme i postići top formu za nadolazeće ljetne mjesece.

– Taj se scenarij iznova ponavlja svake godine, i ono što me, moram priznati, posebno živcira je medijsko potenciranje prejedanja u vrijeme praznika, kao da je ultimativno pravilo da se tijekom tih nekoliko dana nužno dobije par kilograma na vagi – govori Zlatić koja boljim rješenjem smatra osvještavanje o količini hrane koju unosimo tijekom tog razdoblja te spriječimo bespotreban višak kilograma. Dobra vijest je, kaže, što rješenje postoji, a loša je da ono nije instantno.

Voće, povrće i posni sir

Optimalno je, smatra, gubiti pola kilograma do kilogram tjedno te prehranu prije ljeta treba bazirati na mediteranskom tipu prehrane, što znači obogatiti ju svježim voćem, poput jagoda, trešanja, višanja, naranči, ananasa i povrćem te prehrambenim vlaknima iz cjelovitih žitarica. Posebno preporučuje svježe salate te variva od miješanoga povrća s mahunarkama. Od mesa treba birati bijelo meso, krto crveno meso u manjim količinama, a jaja konzumirati 2 do 4 komada tjedno.

– Ne treba zaboraviti na unos mlijeka i mliječnih proizvoda te svježeg posnog sira kao odličnog izvora proteina i kalcija i ono što uvijek iznova naglašavam je važnost unosa dovoljne količine vode tijekom dana – upozorava Zlatić. Mršaviti se može, dodaje, i pridržavanjem navedenih pravila prehrane, ali ipak je proces brži i uspješniji upražnjavanjem neke tjelesne aktivnosti.
-Zato svojim svojim klijentima uvijek preporučim neku aerobnu aktivnost, poput brzog hodanja, vožnje biciklom ili šetanja kako bi dodatno potakunli sagorijevanje masnoća – savjetuje Zlatić, dodajući kako nikako ne bi preporučila su brze dijete koje u kratkom vremenu obećavaju velike rezultate jer se većina bazira na odvajanju namirnica i postu te je naizgled učinkovita, no ti su rezulatati kratkoročni, a izgubljeni kilogrami se brzo vraćaju nakon prestanka režima.

Ne postoji čarobni lijek

Upravo zbog potrebe za instantnim rješenjima ljudi često odlaze u ljekarne ne bi li pronašli magični preparat koji će im pomoći u njihovom naumu, a da je i ove godine tako, potvrdila nam je voditeljica Ljekarni Bjelovar mag. phar. Katarina Fehir Šola.

– Nakon blagdana najčešće se traže preparati za detoksikaciju i mršavljenje, posebice jer se bliži ljeto. Težnja za vitkim i skladnim tijelom postoji od pamtivijeka, a sam proces mršavljenja postao je svojevrsni fenomen. Dodaci prehrani se vrlo često koriste u strategiji redukcije tjelesne težine, ali se ne smije zaboraviti ono najvažnije – ravnoteža prehrane i tjelovježba, bez toga nema rezultata – objasnila je Šola

I. Ćuk