Stotinu replika, ispravaka netočnih navoda i onda još neviđeno vrijeđanje obilježili su današnju izvanrednu sjednicu bjelovarsko-bilogorske Županijske skupštine u prvim satima njezinog održavanja. Podsjetimo, zatražila ju je oporba, HDZ-e, HSS i HSLS zahtjevajući da se hitno vijećnici očituju o polugodišnjem izvršenju županijskog proračuna, poslovanju Županijske uprave za cestu i Bjelovarsko-bilogorskih voda za prošlu godinu, tvrdeći da se ne poštiva plan rada Županijske skupštine. Zaiskrilo je već kod usvajanja zapisnika s posljednje sjednice, kada je HSS-ov Ivan Beljan ustvrdio da je zapisnik friziran. Potom se razvila žučna rasprava oko prijedloga pak županijske većine da se svi vijećnici odreknu današnje naknada za prisustvovanje sjednici. Oporba predvođena HDZ-ovcima usprotivila se takvoj odluci, nazvavši je županovim spinom na njihovo traženje izvanredne sjednice, a njihov Silvestar Štefović objasnio je zašto.
– Vijećnici HDZ-a, HSS-a i HSLS-a odreći će se svoje naknade, ali na način da će to učiniti sami i novac će uplatiti u humanitarne svrhe. Ne želimo da s novcem koji je predviđen za članove Županijske skupštine župan i dalje financira svoju promidžbu. Trošak koji navodite za održavanje sjednice od 100 tisuća kuna je zanemariv u odnosu na ono što vi trošite u svom Kabinetu za promidžbu i informiranje – ustvrdio je Štefović. Nakon toga krenula su duga prepucavanja. Opozicija je tvrdila da je upravo oporba traženjem izvanredne sjednice prouzročila nepotreban trošak, dok je suprotna strana tvrdila da je na to bila prisiljena uvidjevši da Županija ne poštiva zakonske rokove u kojima su očito im sporna izvješća trebala biti dostavljena.
– Upravo zbog toga što znamo zakone i znamo ih poštivati odmah smo na prvom mogućem datumu sazvali ovu izvanrednu sjednicu koju ste vi tražili. To je vaše pravo i pravo vam je uslišeno, ali vaši navodi o nepoštivanju rokova nisu točni. Isto kao što je vaše pravo da ne prihvatite odricanje od naknada za današnju sjednicu i održavanje sjednica odbora koje su prethodile, a što je predložila županijska većina od 24 vijećnika – kazao je Bajs, spočitnuvši oporbenim vijećnicima činjenicu da na sjednicu nije došlo dvoje od njihovih 17 vijećnika koji su potpisali zahtjev za održavanjem izvanredne sjednice. Nakon što je na kraju većinom glasova usvojen besplatni rad današnjeg saziva Županijske skupštine, Županija je predložila i svoje točke dnevnog reda, davanje suglasnosti ravnateljicama osnovnih škola u Čazmi i Rovišću za izdavanje bjanko zadužnica na dva, odnosno 3,9 milijuna kuna, te davanje suglasnosti ravnatelju Opće bolnice Bjelovar za potpisivanje bjanko zadužnice na 2,6 milijuna kuna, uvjeta za nastavak višemilijunskih projekata energetske obnove. To je pak posebno dirnulo oporbu koja je tvrdila da je to još jedan županov spin zbog čega će oni biti suzdržani. Vladajući su takav stav iskoristili odmah ih prozvavši da su protiv projekata i napretka da bi očito iznerviran cijelom situacijom HDZ-ov Ivica Vranjić s govornice izrekao teške riječi.
– Ponašate se kao polaznici V. osnovne škole – ispalio je Vranjić. Osupnuti takvim uvredama na račun djece s poteškoćama prvi je ustao župan, potom svi redom čelnici stranaka vladajuće većine. HDZ je nakon toga zatražio desetminutnu stanku da bi vrativši se promijenio svoju odluku i na kraju zajedno s koalicijskim strankama podržali davanje suglasnosti. Što se ostalih točaka dnevnog reda tiče, sve su prihvaćene s 22 glasa vladajućih te 13, odnosno 11 glasova protiv iz oporbenih redova. (sk)