Na osam mjeseci uvjetnog zatvora s rokom kušnje od godinu dana nepravomoćno je na Općinskom sudu u Bjelovaru zbog kaznenog djela prijevare u gospodarskom poslovanju osuđen G. Z. (41) iz Grubišnog Polja. On je proglašen krivim jer je još u kolovozu 2012. godine, u namjeri da svom trgovačkom društvu sa sjedištem u Grubišnom Polju, kojem je bio jedini osnivač i direktor pribavio protupravnu imovinsku korist, to i učinio.
Prema presudi, on je oštećeniku, svom susjedu Đ. B. neistinito prikazao da će mu nabaviti materijal potreban za izradu grobnice od “Bengal black” granita. Oštećenik je u njegove navode povjerovao i predao mu iznos od 2800 eura, no 41-godišnjak dogovorenu uslugu nabavke materijala nikada nije izvršio. Na taj je način svom trgovačkom društvu pribavio nepripadnu materijalnu dobit u iznosu od 2800 eura, a za taj je iznos oštetio svog susjeda.

Ovom presudom susjed je upućen da imovinskopravni zahtjev ostvari u parnici, a 41-godišnjak je na samom početku kaznenog postupka naveo da se ne osjeća krivim. Istaknuo je kako je njegovo trgovačko društvo 2013. godine završilo u stečaju, a nekoliko mjeseci ranije je doista sa susjedom dogovorio gradnju grobnice. Sa susjedom je dogovorio da mu preda 2800 eura, a on je preko svoje firme trebao kupiti granit kako bi preko firme ostvario popust. Naglasio je da je s njim u firmi radio i sin od oštećenika, a njihovom dogovoru prisutni su bili i njegova majka i nevjesta.

Oni su vidjeli kako mu je oštećenik predao 2800 eura, a on je njemu ispisao uplatnicu, koju je poštambiljao žigom firme. Poslije nekih mjesec i pol dana iz Italije je nabavio dogovoreni mramor, no u međuvremenu je sin oštećenog kao tužitelja prestao raditi kod njega jer je, tvrdi, otvorio svoju firmu za izradu nadgrobnih spomenika i to samo nekoliko kuća dalje od njega.

Kad je mramor već stigao, 41-godišnjaka je nazvao oštećenik i rekao mu da odustaje od posla i da ne želi da mu radi grobnicu. Naravno da je tražio povrat uplaćenog novca, što ovaj nije mogao učiniti jer je novac uplatio za dogovoreni granit. Ponudio je oštećenom da mu vrati granit koji je nabavio, na što on nije pristao već je tražio 2800 eura, a taj granit je kod njega u dvorištu stajao dvije godine. Oštećenik je pak naveo da je 41-godišnjaku dao 2800 eura za kupnju granita, a ovaj mu je rekao da će grobnicu napraviti do 1. listopada 2012. godine, što nije učinio. Zbog toga je od njega tražio da mu vrati novac, on se počeo izvlačiti, a oštećenik tvrdi da 41-godišnjak sporni granit nikada nije kupio jer bi ga on iz svog dvorišta vidio u njegovom dvorištu optuženika. Na kraju je u ožujku 2013. godine sam kupio granit, a tu je kupnju na sudu potkrijepio uplatnicom.