BJELOVAR – Na Općinskom sudu u Bjelovaru na jesen bi se trebalo nastaviti suđenje Marku Ciganoviću i Tihomiru Peuliću, dvojcu kojeg se tereti da je počinio dva kaznena djela prijevare u gospodarskom poslovanju i dva kaznena djela pomaganja u prijevari u gospodarskom poslovanju. Inkriminirana kazne djela oni su još početkom 2013. godine počinili na štetu dvaju trgovačkih društava iz Bjelovarsko – bilogorske županije. Ovom je dvojcu suđenje na Općinskom sudu u Bjelovaru počelo još u lipnju 2015. godine, a drugooptuženi u ovom slučaju, Peulić, otprije je javnosti poznat iz slučaja bjelovarske tiskare lažnih eura. Po prvoj točki optužnice ih se tereti da su zajedno i po prethodnom dogovoru, u namjeri da pribave Ciganovićevoj tvrtci veću nepripadnu materijalnu dobit, skovali plan.

Ciganović je, svjestan da njegovo trgovačko društvo neće ispuniti poslovne obveze, poslao upit za poslovnu suradnju bjelovarskoj tvrtci Metalind. Nakon što mu je bjelovarska tvrtka poslala ponudu za izradu više komada protuprovalnih vrata, a tu je narudžbu potvrdio Peulić, Metalind je sastavio ugovor koji je Ciganović kao odgovorna osoba u svojoj tvrtki ovjerio i potpisao, obvezujući se da će preuzeta roba biti plaćena. Štoviše, kako bi uvjerio odgovorne u Metalindu da će im roba biti plaćena u roku dospijeća, dao im je unaprijed potpisane i ovjerene dvije bjanko zadužnice, iako je bio svjestan da na računu njegove tvrtke nema sredstava. Nakon što su odgovorne osobe Metalinda, povjerovavši u navode Ciganovića i Peulića, isporučile naručenu robu, prema unaprijed stvorenoj namjeri ovog dvojca, roba po dospijeću do danas nije plaćena, niti je naplata bila moguća putem bjanko zadužnice te su oni svojoj tvrtci pribavili nepripadnu materijalnu dobit u iznosu do 143 tisuće kuna, a na štetu Metalinda.

Po drugoj točki optužnice ovaj dvojac se tereti da je po istom principu u veljači 2013. godine prevario danas propali garešnički Finag. I ondje je Peulić nazvao telefonom i lažno se predstavio kao djelatnik tvrtke zainteresirane za poslovnu suradnju i nakon što je odgovorne u Finagu uvjerio u ozbiljnost, naručio je veću količinu raznih vrsta opeke. Potom je Ciganović kao odgovorna osoba potpisao i dostavio bjanko zadužnicu, iako je opet bio svjestan da nema novčanog pokrića za tu narudžbu. Ne sumnjajući u njihove namjere, iz Finaga su im isporučili naručenu opeku u vrijednosti od ukupno 80 tisuća kuna, no isporučenu robu nikada u garešničkoj tvrtci nisu uspjeli naplatiti.