Ustavni sud ovih dana donio je dvije iznimno značajne odluke za sve korisnike kredita u švicarskim francima. Prvo je odbio prijedlog banaka za privremenu mjeru obustave zakona o konverziji, a potom poručio bankama da rizik “rušenja” zakona o švicarcima na Ustavnom sudu ne smije prebaciti na korisnike kredita. O tome kako bi naši sugrađani trebali postupiti s obzirom na nove odluke Ustavnog suda, razgovarali smo s Krunoslavom Palatom, povjerenikom Udruge Franak za Bjelovarsko-bilogorsku županiju.
Jesu li sve banke poslale ugovore o konverziji i na što korisnici kredita u francima trebaju paziti kada ih potpisuju?
– Jesu, ali građani ne bi trebali žuriti s potpisivanjem tih ugovora. Naime, Ustavni sud potvrdio je da su završne odredbe koje su banke poslale korisnicima kredita nevažeće, a to su one u kojima banka želi na teret korisnika prebaciti troškove koji bi se pojavili u slučaju da Ustavni sud “sruši” zakon o švicarcima. Ustavni sud bankama je poručio da u tom slučaju za sve nastale troškove trebaju tužiti državu, a da korisnici s tim nemaju ništa. Stoga molimo sve korisnike da pričekaju još nekoliko dana s potpisivanjem, dok Udruga Franak ne dobije službeni odgovor od strane Ministarstva financija o spornim detaljima konverzije.
Što kažu korisnici oko izračuna koje su zaprimili, slažu li se s njihovim vlastitim izračunima?
– Većina korisnika nije do kraja zadovoljna izračunima jer su pojedine banke koje koriste Euribor, izračunale visoke kamate po euru. Udruga Franak nastavit će pravnu bitku da se te kamate smanje, ali nakon se iz ugovora maknu sporne odredbe, preporučit ćemo korisnicima da potpišu nove ugovore. Također, s jednom domaćom bankom nastojat ćemo osigurati korisnicima fiksnu kamatu u kunama, umjesto kamata u eurima i promjenjivom kamatnom stopom koja ovisi o Euriboru. S druge strane, zadovoljni smo smanjenjem glavnice i ratama koje variraju zavisno od datuma podizanja kredita, te rokom otplate.
Što se Vama konkretno promijenilo?
– Meni se glavnica smanjuje 24 posto, anuitet je manji od zadnjeg plaćenog u CHF za deset eura, ali mi je kamata veća od početne za jedan posto i sad iznosi 6,45 posto. Mislim nakon aneksiranja kredita potražit ću povoljniji kredit u kunama s fiksnom kamatom. Vjerujem da će biti banaka koje će prepoznati tržište u nama koji smo imali kredite u švicarcima.
Hoće li vam sada biti lakše otplaćivati rate nego prije?
– Rata mi je od početne veća za 220 kuna, tako da u tom dijelu nije lakše, ali
ću tražiti kunski kredit s fiksnom kamatom. Bitno mi da mi je glavnica manja za 55 tisuća kuna.
Što se tiče same Udruge, jeste li počeli s konzultacijama u novom prostoru?
– Ured u Bjelovaru osnovali smo u ožujku 2013. godine, a sada smo u Strossmayerovoj 3. Konzultacije imamo svaku prvu i treću srijedu u mjesecu od 18 do 20 sati. Konzultacije su namijenjene svim Frankerima, ali i ostalim korisnicima kredita u euru i kunama. Udruga Franak uspjela je aktivizmom volontera izboriti puno dobrog u borbi za pravedne kredite.