Na Općinskom sudu u Bjelovaru nepravomoćno je dovršen postupak u kojem se sudilo dvojcu otprije poznatom zbog raznih kaznenih djela, ponajviše prijevara. I ovaj puta Romano R. (29) iz okolice Virovitice i njegov kompanjon Marinko A. iz okolice Garešnice osuđeni su zbog prijevare kojom su trgovačko društvo VIPnet prevarili za gotovo 15 tisuća kuna.

Oni su, prema presudi, još u lipnju 2015. godine, uvjerili mladića s intelektualnim poteškoćama iz Grubišnog Polja kako će mu pomoći u pronalasku posla. Jasno da ovaj dvojac iskusnih prevaranata nije imao takve namjere, već su unaprijed odlučili kako će prevariti ovog mladića i okoristiti se na njegovoj naivnosti.

Rekli su mu kako mu je radi zapošljavanja potrebno otvoriti tekući račun, no pravi plan im je bio doći do njegovih osobnih podataka kako bi ih mogli koristiti pri sklapanju pretplatničkih ugovora s mobilnim operaterima. Nakon što su s mladim Grubišnopoljcem u poslovnici Erste banke otvorili tekući račun na njegovo ime, zatražili su ga da na svoje ime s mobilnim operaterom VIPnet zaključi dva pretplatnička ugovora i podigne dva mobilna telefona.

Mladića su Romano i Marinko uvjerili kako će sve račune koji nastanu iz pretplatničkih odnosa plaćati oni, a jasno da su u startu skovali plan da račune nikada neće platiti jer će mobilni operater ionako teretiti Grubišnopoljca. Ne sumnjajući u njihove zle namjere, mladić je pristao s drugooptuženim Marinkom otići u prodavaonicu u Virovitici, gdje je potpisao dva ugovora s VIPnetom o zasnivanju pretplatničkih odnosa s minimalnim trajanjem ugovora. Dva mobilna telefona Samsung Galaxy koja je zahvaljujući sklapanju pretplate dobio po povlaštenoj cijeni, Romano i Marinko odmah su preuzeli i potom preprodali, a lako je za pogoditi da nikada nisu platili niti jedan obećani račun.

Na kraju su teleoperatera oštetili za nešto više od 14 tisuća kuna, a iako su obojica tijekom postupka tvrdili da nisu krivi za ono što im se stavlja na teret, svoju obranu je iznio tek drugooptuženi Marinko. On se branio da nije za ništa kriv pošto nije znao zašto s Romanom i mladićem kojeg su sreli u kafiću u Grubišnom Polju uopće i idu u Viroviticu, već da je njegov kompanjon sam prevario čovjeka.

No, na sudu nisu povjerovali u njegov iskaz te su obojica na kraju nepravomoćno osuđeni. I dok je Romanu izrečeno šest mjeseci uvjetnog zatvora s rokom kušnje od dvije godine, Marinko je prošao puno gore. Njemu je izrečeno 11 mjeseci zatvora, a ta je kazna potom zamijenjena radom za opće dobro i to na način da se jedan dan zatvora mijenja s dva sata rada. Određeno je i da obojica solidarno VIPnetu moraju isplatiti iznos od 14300 kuna za koliko su teleoperatera i oštetili, a kako je ova presuda nepravomoćna, na nju se mogu žaliti.