Predstava “Bijela kuga”, temeljena na romanu uglednog bjelovarskog ginekologa sa zagrebačkom adresom, Dubravka Habeka, premijerno prikazana na 14. virovitičkim kazališnim susretima prošle subote, toliko je oduševila publiku da je jedina uspjela osvojiti čistu peticu. Predstava je nastala u suradnji Kazališta Virovitica i Umjetničke akademije u Osijeku pod redateljskom palicom Roberta Raponje, a bavi se životom primalje iz bjelovarskog kraja na vrijeme Prvog svjetskog rata.

Prema riječima autora, sve priče opisane u romanu su istinite, a temelje se na intervjuima s primaljama i građi pohranjenoj u Državnom arhivu u Bjelovaru, koji je Habek redovito pohodio pripremajući doktorat iz povijesti. Na promociji knjige održane u Gradskom muzeju u Bjelovaru prije dvije godine, Habek je pojasnio da je nekada uz ime roditelja svakog novorođenčeta stajalo i ime primalje, pa je uspio doći i do dvije primalje koje su asistirale u porođajima u ta davna vremena, a još su bile žive.

Njihova svjedočanstva bila su mu od iznimnog značaja, kazao nam je tada Habek. U kratkom razgovoru kazao nam je da je zadovoljan adaptacijom koju je i sâm prvi puta pogledao na virovitičkoj premijeri, a posebno je ponosan na izvanredan prijem publike. Vrijedi napomenuti i kako bi “Bijela kuga” svoj život mogla nastaviti i izvan hrvatskih granica. Naime, predstava se osim na hrvatskom, priprema i na njemačkom jeziku, što i ne čudi s obzirom da se radnja odvija za vrijeme austrougarskog carstva, a njezin autor potrudio se istražiti taj dio povijesti do najsitnijeg detalja.

Foto: Kazalište Virovitica