Granolio prodaje svoj 50-postotni udio u velikozdenačkoj tvrtci Zdenka – mliječni proizvodi, sada je i službeno potvrđeno Planom operativnog i financijskog restrukturiranja objavljenog na službenim internetskim stranicama Financijske agencije ovih dana.
Granolio je, podsjetimo, u postupku predstečajne nagodbe, a jedna je od prvih žrtava propasti koncerna Agrokor. Riječ je o poduzeću koje je od Belja i PIK Vinkovaca preuzelo mlinarski biznis. Što se pak Zdenke tiče, Granolio ju je u suradnji s partnerskom tvrtkom Cautio preuzeo u stečajnom postupku, predavši izdašniju ponudu od mnogo poznatije konkurencije, varaždinske Vindije i zagrebački Dukat. Zdenka je tada plaćena 70 milijuna kuna uz obavezu ulaganja dodatnih 140 milijuna tijekom idućih pet godina.

Iz pretpristupnih fondova 10 bespovratnih milijuna kuna

Nova uprava na čelu s direktorom Željkom Gatjalom ubrzo je pokazala što zna – Zdenka je postala jedna od rijetkih tvrtki s područja Bjelovarsko-bilogorske županije kojoj je pošlo za rukom povući bespovratna sredstva iz IPARD-a i SAPARD-a, pretpristupnih EU fondova. Zahvaljujući izvrsno pripremljenim projektima, stekli su pravo na oko 10,5 milijuna bespovratnih kuna za ulaganja, među ostalim u proizvodnju svježih sireva. Jednako tako, vrlo brzo iz zaborava su vratili proizvod po kojemu je Zdenka bila poznata diljem bivše Jugoslavije – topljeni sir. Sudeći prema financijskom izvješću za 2016. godinu, Zdenka je ostvarila i svoj cilj o probijanju izvan hrvatskih granica.

Od prihoda od prodaje koji su lani iznosili 156 milijuna kuna, iz inozemstva je “sjelo” 32,4, odnosno nešto više od 20 posto. Zdenka je lani preradila 11 posto mlijeka više, no najveći napredak postignut je upravo u segmentu svježeg sira kojega je proizvedeno čak 330 tona više u odnosu na godinu ranije. Značajno je rasla i proizvodnja sira u listićima, a nešto blaže topljenog sira. Sve u svemu, poslovanje je bilo pozitivno pa je zarada iznosila 5,7 milijuna kuna nakon oporezivanja, što je ipak 20-ak posto manje nego godinu dana ranije.

Od Agrokora potražuju 13 milijuna kuna

No, dobru financijsku sliku Zdenke kvari upravo izloženost prema Agrokoru. Naime, najveći dio kratkoročne imovine Zdenke krije se u potraživanju od kupaca, a među njima se pak, što je i logično, ističu tvrtke iz koncerna Agrokor koje čine 33 posto ukupnog potraživanja od kupaca u iznosu od 40 milijuna kuna. Agrokorove tvrtke, ugrubo, dužne su Zdenki oko 13 milijuna kuna, a dodatni problem su i regresne mjenice. Zdenka je, također radi Agrokora, morala vratiti 6,1 milijun kuna s te osnove. Tko god je, dakle, zainteresiran za kupovinu Granolijevog udjela u Zdenki, mora računati na dodatna sredstva za povećanje likvidnosti.