Kad je prije četiri godine zagrebačka tvrtka “Gastral 1980” u Čazmi otvarala pogon za proizvodnju visoko-delikatesnih proizvoda od mesa divljači, najavljivalo se da bi u izradi pršuta od jelena, salame od divlje svinje ili pak lovačke kobasice moglo biti posla i za pedesetak ljudi. Realnost je danas bitno drukčija pa je tvrtka, koja je u međuvremenu promijenila vlasničku strukturu i sada se naziva “Gastral Natura”, spas pokušala pronaći u predstečajnoj nagodbi.

Deblokiranje računa

Kako stoji u planu financijskog i operativnog restrukturiranja “Gastral Nature”, predstečajni postupak pokreće se radi pristizanja nenaplativih potraživanja i nelikvidnosti poslovanja, a tvrtka je upala u poteškoće s poslovanjem.

-Daljnja blokada računa uzrokovala bi dugoročnu nelikvidnost što bi nedvojbeno imalo dalekosežne negativne posljedice za nastavak poslovanja, a u konačnici bi vjerojatno dovelo i do prekida poslovanja, odnosno stečaja – stoji u planu, koji potpisuje direktor i vlasnik tvrtke Nenad Lovrić i nastavlja da se predstečajem planira deblokirati poslovni račun tvrtke, što je ujedno i preduvjet za nastavak redovnog poslovanja.

-Deblokada računa omogućiti će nastavak dosadašnjeg poslovanja, odnosno daljnju obradu i preradu mesa divljači te izradu i plasman na tržište delikatesnih proizvoda od divljači. Deblokada računa i odgoda plaćanja starih obaveza za vrijeme trajanja postupka te reprogram istih, vratit će tvrtku u stanje likvidnosti, a kroz program operativnog i financijskog restrukturiranja stvorit će se preduvjeti za uspješan nastavak poslovanja i nakon završetka predstečajnog postupka – piše nadalje i stoji da je prije pokretanja predstečajnog postupka tvrtka imala osam zaposlenih radnika.

-Kriza se odrazila na tržište i potrošnju, gdje su se kupci orijentirali na potrošnju osnovnih prehrambenih namirnica. Naši delikatesni proizvodi, unatoč iznimnoj kvaliteti i nutritivnim vrijednostima, nisu se prodavali u tolikoj količini koja bi rezultirala dovoljnoj realizaciji pomoću koje bi uspješno podmirivali sve svoje obveze. Uslijed navedene situacije, nakon određenog vremena došli smo u situaciju da s postojećom realizacijom prodaje nismo bili u mogućnosti podmirivati svoje postojeće obveze te nam je s vremenom račun društva došao u blokadu – piše nadalje u planu restrukturiranja koji se može pronaći na web stranicama Trgovačkog suda u Bjelovaru.

Prioritetne tražbine

Ukupne obveze tvrtke “Gastral Natura” s 31. siječnjem ove godine iznosile su 15 milijuna kuna bilančnih obveza te 30,7 milijuna izvanbilančnih obveza (jamstva i garancija). Istovremeno, manjak likvidnih sredstava iznosio je 5,7 milijuna kuna, a vjerovnici koji sudjeluju u predstečajnom postupku svrstani su u dvije grupe. Prema prijedlogu predstečajnog postupka dug prema vjerovnicima iznosio je ukupno 36,2 milijuna kuna i predlaže se otpis tražbina za 70 posto. Preostalih 30 posto tražbina otplatit će se na 48 mjeseci uz dodatnih 12 mjeseci počeka bez kamata.
Potraživanje od 4,5 milijuna kuna odnosi se na državno jamstvo HAMAG-a (Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije), a te će se tražbine podmirivati u slučaju da se aktivira jamstvo u stopostotnom iznosu. Tu je i vjerovnik s razlučnim pravom, “Erste & Steiermarkische bank” s iznosom od 4,9 milijuna kuna. Prioritetne tražbine koje iznose 149 tisuća kuna, a odnose se na plaće zaposlenih nisu predmet predstečajnog sporazuma i namirit će se prioritetnom tijekom samog postupka.