Tvrtka koja trenutačno zapošljava četvero djelatnika duguje 406 milijuna kuna

Financijska agencija prekinula je predstečajnu nagodbu Kufner grupe na prijedlog Porezne uprave Ministarstva financija, zbog pokrenutog postupka utvrđivanja postojanosti odgovornosti zbog zlouporabe prava u porezno-dužničkom odnosu. Iz obavijesti Porezne uprave vidljivo je kako se postupak pokreće zbog sumnji na neplaćena porezna dugovanja u razdoblju od početka 2013. godine do rujna 2015. godine, a iz Kufnera poručuju kako su se na odluku žalili. Podsjetimo, Kufner grupa je u predstečajnoj nagodbi od veljače ove godine, a vjerovnici su, ne računajući one koje imaju razlučna prava, prijavili vrtoglavih 406 milijuna potraživanja. Prema Rješenju Financijske agencije, vjerovnici za vrijeme trajanja prekida postupka mogu podnijeti prijedlog za otvaranje stečajnog postupka.
Ni načelnik ne zna što se događa
– Uprava Kufner grupe ulaže velike napore kako sam prekid postupka predstečajne nagodbe ne bi imao negativne posljedice po nastavak poslovanja i održavanje zaposlenosti kako u samoj tvrtki tako i poduzećima u vlasništvu Kufner grupe i to u Kamenu Sirač i Kumalu, a riječ je o poduzećima za koja su prihvaćeni planovi financijskog restrukturiranja u postupku predstečajne nagodbe – napominju iz Kufner grupe dodajući kako od otvaranje postupka predstečajne nagodbe spomenute tvrtke redovito isplaćuju plaće radnicima i podmiruju sve druge obveze iz radnog odnosa. Detaljniji odgovor pokušali smo dobiti i od Branimira Milera, siračkog načelnika, no ona nam je kazao kako ga nitko iz Kufner grupe nije želio upoznati s novonastalim okolnostima, te da on kao načelnik nema ovlasti pomoću kojih bi mogao doći do konkretnijih informacija.
– Žalosno je što ja kao načelnik ne mogu znati što se događa u firmi o čijem poslovanju uvelike ovisi ne samo općinski proračun, već i mnogobrojna radna mjesta – kratko je komentirao načelnik.
Najviše bankama, najmanje dobavljačima
Podsjetimo, Kufner grupa tvrtka je u sto-postotnom vlasništvu obitelji Kufner, a najvažnija imovina Kufner grupe je 67-postotni udio u poduzeću Kamen Sirač, kao i sto-postotni udio u tvrtkama Kumal S i Kostanik kamen. Početkom godine Kufner grupa zapošljavala je četvero djelatnika. Prema planu predstečajne nagodbe, banke i ostali vjerovnici s razlučnim pravima namirili bi 87 posto svojih potraživanja, državne institucije 50 posto, dok bi najgore prošli dobavljači s 40-postotnim namirenjem. No, valja istaknuti kako je tu riječ tek o procjenama autora Plana financijskog restrukturiranja koje mogu, a ne moraju biti točne.