Predsjednik HSLS-a Bjelovarsko-bilogorske županije Slavko Došen u sukobu je interesa jer je kao bivši načelnik Općine Zrinski Topolovac, otprilike pola godine nakon isteka mandata, dobio radno mjesto u zagrebačkoj tvrtci Logička matrica s kojom je poslovno surađivao za vrijeme obnašanja dužnosničkog mandata, stoji u Odluci Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa objavljenoj u srijedu.

Izdašne novčane kazne

Povjerenstvo će Odluku proslijediti nadležnom državnom odvjetništvu radi pokretanja prekršajnog postupka, pri čemu propisane novčane kazne nisu nimalo bezazlene. Predsjedniku županijskog HSLS-a tako prijeti novčana kazna od pet do čak 50 tisuća kuna, a tvrtci Logička matrica od 50 do čak 500 tisuća kuna, a odgovornoj osobi od pet do 50 tisuća kuna. Odgovorna osoba u ovom slučaju je direktorica i vlasnica tvrtke, Renata Šeperić Petak, koja je svojedobno bila predsjednica Liberalki HSLS-a, ali i na listi te stranke za EU parlament.

Suradnja s Gradom Bjelovarom

Vrijedi napomenuti i kako je spomenuta tvrtka, tijekom mandata novog gradonačelnika, HSLS-ovca Darija Hrebaka, započela poslovnu suradnju s Gradom Bjelovarom, i to na više projekata, među ostalim i onim za Naturu 2000. Logičku matricu s Bjelovarom povezuje i Ivana Jurković Piščević, direktorica Tehnološkog parka, tvrtke u vlasništvu Grada Bjelovara. Prije nego što je postala direktorica, naime, ona je bila zaposlenica Logičke matrice.

Izrada razvojne strategije

Što se pak tiče predsjednika županijskog HSLS-a, Općina Zrinski Topalovac prvi ugovor s Logičkom matricom sklopila je početkom 2014. godine, nekoliko mjeseci nakon lokalnih izbora na kojima je Slavko Došen postao općinski načelnik, povjerivši im izradu razvojne strategije.

Potom je, u dva navrata tijekom 2015. godine, Logička matrica izradila dva prijavna obrasca za natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a posao izrade prijavnih obrazaca ta je tvrtka zadržala i sljedeće godine. Poslovni odnos nastavljen je i tijekom izborne, 2017. godine, i to ponovno u dva navrata.

Izvanredni otkaz

Povjerenstvo je utvrdilo i da se Došen u Logičkoj matrici zaposlio 1. siječnja 2018. godine, tek nekoliko dana nakon što je izgubio pravo na naknadu u iznosu od pune načelničke plaće temeljem Zakona o jedinicama lokalne i regionalne samouprave.

Bio je zaposlen do 18. svibnja iste godine, kada je dobio izvanredni otkaz, i to dva tjedna nakon što je prijavljen Povjerenstvu. Sudeći po iznosu novčanih kazne koje sada prijete Logičkoj matrici i odgovornoj osobi unutar te tvrtke, nimalo ne čudi posezanje za izvanrednim otkazom.

U Odluci Povjerenstva također se navodi i kako je bivši dužnosnik Došen izjavio da nije znao za odredbe Zakona o sukobu interesa kojima se propisuje ograničenje za stupanje u radni odnos nakon prestanka dužnosti, no Povjerenstvo je njegovo neznanje proglasilo irelevantnim.