Rezultati drugog kruga predsjedničke kampanje u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji pokazali su nastavak trendova zabilježenih na prethodnim izborima. HDZ i dalje pada, a SDP i dalje raste.

Grabar – Kitarović izgubila 5.000 glasova u BBŽ

Zoran Milanović, novi hrvatski predsjednik, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji svoju suparnicu Kolindu Grabar – Kitarović u drugom krugu pobijedio je s oko 1.500 glasova više, no kada se rezultati usporede s drugim krugom prethodnih predsjedničkih izbora, onda je vidljivo da je kandidatkinja HDZ-a Grabar – Kitarović izgubila oko pet tisuća glasova, dok je pad SDP-ova kandidata dosta manji. Ivo Josipović, naime, osvojio je tada oko 3,5 tisuće glasova žitelja Bjelovarsko-bilogorske županije više. Vrijedi napomenuti i da je Bjelovarsko-bilogorska županija tada bila jedna od onih županija koje su, kako je isticao Miro Totgergeli, još uvijek predsjednik županijskog HDZ-a, poplavile u drugom krugu predsjedničkih izbora.

Raskol u HDZ-u

Istom analogijom, moglo bi se reći da je ovoga puta županija pocrvenila, a jedan od razloga zasigurno se krije u raskolu unutar županijskog HDZ-a. Naime, formalno vodstvo ne uživa neku pretjeranu potporu članstva, a to se ponajviše očituje u izbornim rezultatima.

Ali, kao i na prethodnim izborima, županijski HDZ ni ovoga puta ne želi priznati poraz. Iako je njihova kandidatkinja izgubila na nivou županije te u gotovo svim županijskim gradovima, županijski HDZ odlučio se primiti za slamku u obliku pobjede u općinama, čiji je značaj, zbog malog broja birača, simboličan.

Još više žara

– Posebno zahvaljujem onim biračima koji su svoj glas i povjerenje dali kandidatkinji Kolindi Grabar Kitarović i time pomogli da HDZ ostvari pobjedu u 17 od ukupno 23 općine i grada Bjelovarsko-bilogorske županije. Na našu žalost to nije bilo dovoljno za izbornu pobjedu na županijskoj, a ni državnoj razini, no to je rezultat koji nas obvezuje da se još više trudimo u našem političkom djelovanju i s još više žara nastavimo naše zalaganje za dobrobit i boljitak građana ove županije – poručili su iz županijskog HDZ-a dan nakon izbora, prešutjevši da je kandidatkinja HDZ-a izgubila u Bjelovaru, Daruvaru i Čazmi, ali i u Garešnici.

Plava katastrofa u Bjelovaru

Pri tomu, posebno je upečatljiv pad broja glasova u Bjelovaru. Grabar – Kitarović u srcu Bilogore izgubila je gotovo dvije tisuće glasova u odnosu na prethodne izbore. S osvojenih 9.329 glasova u drugom krugu prethodnih izbora, pala je na 7.473 glasa. Istovremeno, Milanović je osvojio tek 400-tinjak glasova manje od Josipovića.

– Ova pobjeda predstavlja nastavak trenda jačanja SDP-a u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nakon što smo izgubili povjerenje birača na lokalnim izborima. Na EU izborima odnijeli smo pobjede u Daruvaru i Bjelovaru, a sada smo još dobili izbore u Garešnici i Čazmi. To je pokazatelj povratka povjerenja birača. Na parlamentarnima izborima očekujemo potvrdu povratka povjerenja birača u SDP – komentirao je Tihomir Jaić, predsjednik SDP-a BBŽ.

Kolindi Grabar – Kitarović, treba spomenuti, nije pomogla ni osobna podrška aktualnog bjelovarskog gradonačelnika Darija Hrebaka, ujedno i koalicijskog partnera HDZ-a. S druge pak strane, čini se da se podrška bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa Zoranu Milanoviću ipak isplatila.

– Podršku Kolindi Grabar-Kitarović u prvom krugu na nivou županije dao je HDZ i Milan Bandić 365 – Stranka rada i solidarnosti, a u drugom izbornom krugu im se pridružio i predsjednik HSLS-a i gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak te su zajedno vodili kampanju u drugom krugu predsjedničkih izbora u korist sadašnje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Mogu istaknuti da je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u drugom krugu pobjedu odnio kandidat Zoran Milanović te se time naša županija pridružila građanima još sedam hrvatskih županija i grada Zagreba kojima je Zoran Milanović bio prvi izbor i u prvom krugu. Rezultat je to odluke građana Bjelovarsko-bilogorske županije, ali i rada političkih aktera na području županije koji su dali potporu Zoranu Milanoviću – poručio je Damir Bajs, predsjednik NL Damira Bajsa.