Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović danas (petak) je svečano otvorila 27. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam na kojemu se ove godine okupilo više od 500 izlagača iz Hrvatske i inozemstva, dok će na Državnoj stočarskoj izložbi 212 uzgajivača pokazati više od 500 grla najviše kvalitete iz domaćeg uzgoja. Tijekom trodnevne manifestacije koja traje do nedjelje, 08. rujna, očekuje se više desetaka tisuća posjetitelja i predstavljanje brojnih noviteta u poljoprivrednoj proizvodnji.

Nove manifestacije

Jesenski sajam od prošle godine bogatiji je za dvije nove manifestacije, HOROP-Sajam opreme za hortikulturu i GRO-KO-Sajam građevinske i komunalne opreme, a četvrtu godinu za redom organizira se PETI ELEMENT-Sajam grijanja i obnovljivih izvora energije.

Predsjednica Grabar-Kitarović podržala je sve napore koje poduzimaju Vlada i resorno ministarstvo, zajedno s lokalnom i područnom samoupravom, u cilju zaustavljanja pada poljoprivredne proizvodnje, zaštite dohotka poljoprivrednika, učinkovitijeg upravljanja prirodnim resursima, a posljedično i rasta konkurentnosti poljoprivredno-prerađivačke industrije.

Posebno je pozdravila mjere usmjerene na generacijsku obnovu sela i poticanje mladih poljoprivrednika na preuzimanje obiteljskih gospodarstava i ostanak na selu.

– Hrvatska treba razvijenu poljoprivredu, koja je u funkciji domaćeg proizvođača, zapošljavanja i samozapošljavanja te u funkciji mladih i obnove hrvatskog sela – kazala je predsjednica Grabar-Kitarović. Izrazila je uvjerenje kako će i ovogodišnji sajam, predstavljanjem tehničkih i znanstvenih dostignuća u poljoprivredi, razmjenom znanja i iskustva, ukazati na važnu i odgovornu ulogu poljoprivrede i poljoprivrednika u razvoju gospodarstva i društva.

Za poticaje 5,7 milijardi

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u uvodnom govoru istaknula je kako je prošle godine poljoprivredna proizvodnja rasla pet posto, ali i da je još uvijek potrebno pričekati kako bi se moglo govoriti o oporavku poljoprivrede.

– Tek sada dolaze do izražaja velika ulaganja iz proteklih godina. Uvjerena sam u pozitivne trendove i smanjenje uvoza hrane koji jako opterećuje našu poljoprivrednu proizvodnju – napomenula je ministrica Vučković dodajući kako je lani isplaćeno 5,7 milijardi kuna poljoprivrednih poticaja, što je čak tri milijarde kuna više nego 2013. godine. Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs naglasio je kako je logično da se poljoprivredni sajam održava u poljoprivrednoj županiji.

Svaka peta kuna iz poljoprivrede

– Iz poljoprivrede dolazi svaka peta kuna našeg BDP-a i po tome smo najjači u državi. Vrlo je bitno iskoristiti sve dostupne fondove za poljoprivredu, a mi smo to učinili te smo povukli 800 milijuna kuna koje poljoprivrednici ulažu u svoje OPG-e – poručio je na otvorenju župan Bajs. Ugodan boravak posjetiteljima je zaželio i bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.