Dario Hrebak, odnedavni predsjednik nekad uglednog HSLS-a, na parlamentarne izbore izaći će na listi HDZ-a, informacija je koja već mjesecima kola u političkim krugovima, a koja svakako nije neutemeljena. Prema tim informacijama, HDZ bi jedan saborski mandat podijelio između Branka Hrga, nekadašnjeg gradonačelnika Križevaca i predsjednika HDS-a i već spomenutog Hrebaka, s tim da bi Hrg saborsku fotelju trebao grijati prve dvije godine mandata. Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković već je spomenuo da će HDZ na nacionalnoj razini na parlamentarne izbori ići samostalno, ali i da će tu i tamo koalirati na regionalnoj razini. Hrebak pak u posljednjem intervjuu za N1 na izravno pitanje hoće li HSLS koalirati s HDZ-om nije dao izravan odgovor, što su poznavatelji političkih prilika shvatili kao dodatnu potvrdu te koalicije.

Uvijek na listi HDZ-a

Iako Hrebak čitavo vrijeme govori da će HSLS na izbore izaći samostalno, on je do sada na sve parlamentarne izbore izlazio upravo na HDZ-ovoj listi. U vrijeme kada je na čelu te stranke bio Tomislav Karamarko, čak je jedno vrijeme bio saborski zastupnik. Kada je Karamarka naslijedio Plenković, Hrebak je ponovno bio na HDZ-ovoj listi. Do sabora, istinabog, tada nije uspio dogurati, ali mu je HDZ velikodušno prepustio fotelju državnog tajnika u Ministarstvu unutarnjih poslova, radno mjesto koje bi netko zlonamjeran prozvao uhljebničkim. Unatoč HDZ-ovoj velikodušnosti, Hrebak je na početku kampanje za predsjednika HSLS-a, kada je još bio jedini kandidat, počeo rogoboriti protiv koalicije s HDZ-om i najavljivati da će je raskinuti i prije nego što njihovu saborskom zastupniku i državnim tajnicima istekne mandat.

Od kritičara do poštenog partnera

U stranci su ga vrlo brzo podsjetili na sve lukrativne pozicije članova koje im HDZ osigurava, a kako bi bili sigurni da je shvatio njihove riječi, dobio je protukandidata za čelo stranke. Budući predsjednik liberala tada je promijenio retoriku i jednakom strašću počeo zastupati stav da će biti pošten partner i koaliciju odgurati do kraja, bez prijevremenog raskida.

Brak s HDZ-om nije se pak svidio hrvatskim biračima pa je HSLS nakon Hrebakova izbora s mizernih 1,1 posto podrške pao na još mizernijih 0,7 posto gdje se već mjesecima stabilno drži.

Koalicija SDP-HSLS-HSS predstavila je 2013. godine program “Za bolji Bjelovar”

S SDP-om već bio u koaliciji

Ovdje valja napraviti digresiju i podsjetiti da je samostalni izlazak HSLS-a Hrebak je najavljio i prije desetak godina, kada je tek postao predsjednik bjelovarske organizacije te stranke. No, kada je vidio da mu ankete ne daju ama baš nikakvu šansu, ponovno je naglo promijenio retoriku te stupio u koaliciju s SDP-om, a na izborima nastupio kao kandidat za zamjenika gradonačelnice Vanje Posavac. Kombinaciju Posavac – Hrebak građani su nagradili neulaskom u drugi krug izbora.

S obzirom na „snagu” HSLS-a, Hrebak je danas u istoj situaciji. Ako ne uspije progurati liberale u Hrvatski sabor, ostat će zapamćen kao grobar HSLS-a. Ako ga uspije progurati, pa makar ga prozvali HDZ-ovim prirepkom, izborit će sudačku nadoknadu i pokušati osmisliti neku novu strategiju za napad na nacionalnu razinu.

Stoga, čitava ova priča o samostalnom izboru HSLS-a tek je predstava za javnost, nešto slično retorici HNS-ova Ivana Vrdoljaka koji je sve do posljednjeg trenutka negirao da će postati HDZ-ov partner, a onda patetično izjavio da mu je reforma školstva najbitnija na svijetu i time još jednom pokušao prevariti birače. Hrebak bi svoju buduću koaliciju s HDZ-om mogao opravdavati zalaganjem za najtransparentniju državu na svijetu, a svoje dosadašnje kritike na račun te stranke već je okačio o klin. Ako ste primijetili, posljednjih mjeseci glavni negativac mu više nije HDZ, nego Milan Bandić.