Iako nas od lokalnih izbora dijeli tek godina dana, aktivnosti većine bjelovarskih političkih opcija mogle bi se objediniti pod sloganom: Ne znamo kako ćemo, ali lako ćemo. I dok u drugim hrvatskim gradovima, primjerice u Zagrebu, javnost već zna glavne kandidate za prvu fotelju, bjelovarski političari pobrinuli su se da naša javnost ostane potpuno zakinuta. U ovom trenutku, dakle, ne postoji niti jedan službeni, a i neslužbeni kandidat za bjelovarskog gradonačelnika.

Antun Korušec, aktualni gradonačelnik, prema nedavnim anketama čiji se rezultati vješto skrivaju od javnosti, i dalje slovi za glavnog favorita. Smatra ga se nezavisnim kandidatom jer njegovu stranku, Akciju Bjelovarsko-bilogorsku nitko ne shvaća previše ozbiljno. Korušec još uvijek nije donio konačnu odluku o tome želi li ostati biti prvi brk Bjelovara ili se vratiti u mnogo udobniju fotelju predsjednika Gradskog vijeća iz koje ga je prije osam godina u onu gradonačelničku lansirala tadašnja potpredsjednica vlade Đurđa Adlešič. U ovom trenutku, Korušecova pozicija čini se najlagodnijom – ako poželi biti gradonačelnik još jedan mandat, Bjelovarčani će mu vjerojatno ispuniti želju.

Ima li HDZ asa u rukavu?

Gradonačelnička fotelja neskriveni je san Darija Hrebaka, u ovom mandatu jedinog bjelovarskog saborskog zastupnika, koji vrlo visoko kotira u svojoj matičnoj stranci, HSLS-u. Uz napomenu da HSLS na ljestvicama popularnosti i dalje ruje po dnu i spada u kategoriju koju anketari skupno zovu “ostali”. Naklonost javnosti Hrebak će nastojati osigurati učestalim zastupničkim aktivnostima, no veliko je pitanje hoće li uspjeti izgurati, odnosno prisvojiti kakav projekt uz pomoću kojega će osvojiti naklonost sugrađana. Hrebaku bi pak račune mogao pomrsiti HDZ. Ante Topalović, predsjednik bjelovarskog ogranka, čim je izabran izjavio je da će dati sve od sebe kako bi HDZ na sljedećim izborima imao vlastitog kandidata. Topalović je, podsjetimo, u prethodnom mandatu bio zamjenik gradonačelnika za gospodarstvo, no na toj se funkciji nije se baš proslavio. Popularnost mu nikad nije bila jača strana, no danas bi situacija mogla biti nešto bolja jer je, zaposlivši se u Ledu na menadžerskoj poziciji, ipak zamijenio lagodnu egzistenciju na plećima poreznih obveznika sa zahtjevnim poslom u privatnom sektoru. Vrlo izgledna je i opcija u kojoj se sâm Topalović neće kandidirati, već će “u boj” poslati nekog drugog, vjerojatno nekog iz poduzetničkih voda.

Priprema li SDP veliko iznenađenje?

Podsjetimo, HDZ se na prethodnim lokalnim izborima vrlo dugo dvoumio, da bi praktički u “sudačkoj nadoknadi” u utrku upao predloživši Marijana Conera, tada predsjednika županijske organizacije. Iako je takav potez zbunio birače, Coner je uspio izboriti drugi krug, prestigavši SDP-ovu Vanju Posavac. Ako HDZ i ima skriveni adut u rukavu u obliku nove, javnosti politički nepoznate osobe, krajnje je vrijeme da je predstavi. Godina dana, naime, vrlo je malo vremena za nekoga da se politički isprofilira – sâmom Korušecu kao gradonačelniku trebalo je par godina da ga Bjelovarčani počnu prepoznavati na korzu. Iako Hrebak prijeti da će ovih dana i službeno najaviti svoju kandidaturu za bjelovarskog gradonačelnika, on ostavlja mogućnost i da podrži HDZ-ova kandidata, ako će ga smatrati boljim izborom.

SDP se, čini se, ovih dana riješio jednog od svojih težih utega. Nakon dvije izgubljene gradonačelničke utrke Vanja Posavac ipak je u ovom mandatu dobila utješnu nagradu predsjednice Gradskog vijeća. No, u Bjelovaru u kojem lijeva opcija na parlamentarnim izborima redovito dobiva prilično velik broj glasova, u SDP-u smatraju da mogu biti mnogo više od podrške vlasti. Navodno su u pregovorima s jednim uspješnim poduzetnikom koji bi mogao biti veliko iznenađenje. No, socijaldemokrati su u istom problemu kao i HDZ-ovci – imaju tek godinu dana da pripreme javnost za svog kandidata, a da praktički nemaju nijedno jako ime. Upravo iz tog razloga dio SDP-a želi podržati Korušecovu kandidaturu, što bi im kupilo vrijeme da proizvedu Vanjinog, nadaju se mnogo uspješnijeg, nasljednika.