Iznimno slab odaziv birača na posljednjim u nizu izbora pokazao je da građani više nemaju volje glasovati, no ako je suditi po nedostatku aktivnosti lokalnih političkih aktera, čini se da virus bezvoljnosti širi i samim političkim strankama. Naime, niti jedna od dvije još uvijek najveće stranke u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, HDZ i SDP, nije istaknula svoje kandidate za dvije ključne pozicije, bjelovarskog gradonačelnika i bjelovarsko-bilogorskog župana. Štoviše, u ovom trenutku ne znamo čak ni hoće li uopće imati kandidate iz vlastitih redova ili će podržati nekog stranački neopredijeljenog, odnosno člana neke druge političke opcije. S obzirom da i HDZ i SDP muku muče s kandidatima, opcija s najmanje rizika krije se u podršci aktualnih čelnika, Damira Bajsa i Antuna Korušeca, a interes je obostran jer spomenutom dvojcu nedostaje upravo stranačka infrastruktura. No, iako je prilično jasan, put do pobjede vrlo je trnovit. Stranačkom članstvu teško će biti objasniti zašto podržati nekoga tko ne pripada organizaciji, a valja reći i kako Korušec još uvijek nije donio konačnu odluku hoće li se kandidirati.

Smjena generacija u bjelovarskom SDP-u

S obzirom da će se lokalni izbori održati već u svibnju iduće godine, vrijeme za eventualnu profilaciju nekog novog lica već je isteklo, a bazen onih poznatih lica o kojima uvijek kalkuliramo kada nam se bliže izbori sada je plići za SDP-ovku Vanju Posavac. Kod nje su, barem do sada, bile sigurne dvije stvari – da će se kandidirati i da će izgubiti. Koga će SDP ponuditi za bjelovarskog gradonačelnika, nepoznanica je na koju će doći red tek nakon unutarstranačkih izbora, a tada već govorimo o kraju ove godine. Bjelovarski SDP izmijenio je čelništvo, stranku su preuzeli neki novi klinci predvođeni Vedranom Smešnjakom, pa ostaje za vidjeti predstavlja li mladost ujedno i hrabrost u vidu vlastite kandidature za prvu fotelju Bjelovara.

HDZ Hrebaku nudi mjesto dogradonačelnika?

Na desnoj strani nalazi se sada već iskusni Ante Topalović koji je najavio da će HDZ imati vlastitog kandidata. Osim što treba pronaći osobu s najviše šanse, svoju odluku morat će objasniti Dariju Hrebaku, HSLS-ovcu kojega je HDZ-ovac Milijan Brkić izgurao iz Hrvatskog sabora, oduzevši mu tako, osim hrpe novca, vrlo bitno medijsko oružje. U samostalnom nastupu, naime, s osvojenih dvije tisuće preferencijalnih glasova u Bjelovaru, Hrebakove šanse vrlo su tanke. Valja imati na umu i da, jednom kada krenu predizborne jednadžbe, Grad Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija obično idu u paketu po principu mi podržavamo vašeg za župana, a vi našeg za gradonačelnika. Tako bi se moglo dogoditi da Hrebaku bude ponuđeno mjesto zamjenika gradonačelnika na listi HDZ-a.

U Gradu oporba, u Županiji vlast

Na županijskoj pak razini SDP nema koga ponuditi osim Vedrana Babića, no njemu je, priča se, milija saborska hladovina – posla je manje, a plaće i raznoraznih dodataka više. Kako, barem za sada, nije izvjesno da će SDP podržati aktualnog župana Damira Bajsa, ujedno i najizglednijeg budućeg župana, počele su se širiti glasine da socijaldemokrati u utrku žele ubaciti uglednog bjelovarskog menadžera kao neovisnog kandidata. Za razliku od SDP-a, HDZ je prema svemu sudeći prebrodio svoju najtežu fazu. Europski diplomat Andrej Plenković zamijenio je na vrhu stranke retrogradnog, crvenofobnog Tomislava Karamarka, što su hrvatski građani, čini se, prihvatili mnogo bolje od samih članova i dalje najbrojnije hrvatske političke partije. Čelnici HDZ-a na lokalnoj razini, Miro Totgergeli i Ante Topalović, najavili su da će stranka imati vlastite kandidate na lokalnim izborima, no tko su ti ljudi potpuno je nejasno. Usto, kod HDZ-a uvijek treba računati i da svaka izmjena na vrhu obično za sobom povlači i izmjene na nižim razinama pa ostaje za vidjeti koliko su uopće sigurne stranačke pozicije Topalovića i Totgergelija. S tim da je Topalovićeva pozicija u bjelovarskom Gradskom vijeću mnogo zahvalnija od Totgergelijeve. Bjelovarski je HDZ u oporbi, za razliku od županijskoj koji je u vlasti. Sâmim tim, ako županijski HDZ odluči ići protiv Bajsa, bit će vrlo teško javnosti objasniti što to sad odjednom na valja kod partnera s kojim su u vezi već tri godine.