Prošlu nedjelju navečer mnogi u bjelovarskoj Dončevićevoj ulici nikada neće zaboraviti. Prava masovna histerija nastala je na jednom obiteljskom okupljanju kada se među goste u dvorištu uvukla lisica. Na opće zaprepaštenje, predatorica nije pokazivala nikakve znakove bojažljivosti, a panično se počela muvati tek kada su se i gosti i susjedi dignuli na noge.

Uplašeni susjed

– Ona se prije te večeri oko nas šmucala već dan-dva. Vidjelo se da je riječ o zbunjenom mladunčetu. Zvala sam županijski Lovački savez i tamo su mi objasnili da ne trebamo brinuti jer kod nas već šest godina nema bjesnoće te da će oni nekoga poslati – prepričava Ivana Plašć.

I dok su tako, kaže, iščekivali lovačku akciju pomalo su se počeli već navikavati da im se po dvorištu šmuca lisica. Nije bilo, dodaje, aktivnosti u kojoj ih nije pratila.
– Bez problema smo ju fotografirali gdje i kada god bismo ju zatekli. Dok smo radili u vrtu, ona je došla do ograde, legla i promatrala nas – priča Ivana. No, tragični vrhunac druželjubivosti čovjeka i zvijeri odigrao se kada su Plašćima stigli gosti. S obzirom da su gosti očito nenaviknuti na takve prizore, “kućna ljubimica” je odjednom bila suočena s neočekivanom reakcijom.

 Nesretan kraj

– Susjed se uplašio jer se približila djeci koja su se igrala u dvorištu. Pokušavajući ju otjerati, počeo je mahati drvetom i, nažalost, u jednom takvom zamahu dohvatio i liju. Nikako nismo takav kraj za nju planirali, ali očito se neke stvari ne mogu predvidjeti. Nadali smo se da će doći kakav iskusan lovac i uhvatiti ju te smjestiti u njezino prirodno stanište. Jadna je očito na ovaj svijet došla nedavno u našoj blizini jer jazbinu su ljudi već ranije zatekli ispod oraha na svega par metara od naših kuća. No, danima prije ovog događaja nitko nije više primjećivao staru liju koja je, pretpostavljamo, ranije kumovala i pokolju naših 20-ak kokoši i pilića – ispričala je Ivana.

Treba zvati službu 112

U županijskom Lovačkom savezu ističu kako razloga za bojazan i dalje nema. Tajnik Mato Kovačević upoznat je i s ovim posljednjim slučajem jer ga je naša sugovornica obavijestila o mladoj liji koja se muva njihovim dvorištem. No, Kovačević koristi priliku kako bi, kaže, napomenuo da sve takve slučajeve građani dojavljuju na 112.
– Postoji čovjek koji je i obučen i opremljen da lisice odnese u njihovo prirodnije stanište, a u Službi 112 bez problema će s njim stupiti u kontakt. Inače, ponavljam još jednom, nema razloga za paniku jer kod nas već posljednjih pet do šest godina nije zabilježen niti jedan slučaj bjesnoće – kaže Kovačević.