Za malo više od dva tjedna na stotine bjelovarsko-bilogorskih srednjoškolaca pristupit će ljetnom roku polaganja državne mature. Koliko bi maturant trebao položiti izbornih predmeta na državnoj maturi da bi povećao šanse za upis na željeni fakultet i za koje se predmete odlučiti, pitanje je koje maturante gimnazija, ali i drugih srednjih škola zaokuplja otkako je prije devet godina u hrvatsko srednje školstvo uvedeno polaganje ispita državne mature. Rezultate državne mature visoka učilišta vrednuju prilikom upisa u studijske programe.

Među 29 učenika bjelovarske Ekonomske i birotehničke škole koji će 13. lipnja od 14 sati polagati ispit iz politike i gospodarstva u ljetnom roku državne mature bit će i Petra Ileković. Petra se taj izborni predmet odlučila baš kao i najviše njezinih vršnjaka iz škole, u njezinom slučaju jer planira upisati kriminalistiku.

Žrtvovala praznike za pripreme

Odlučila sam žrtvovati sve svoje praznike u ovoj školskoj godini kako bih što spremnija izašla na državnu maturu. Bojim se mature i htjela sam biti posve spremna. Pohađala sam pripreme u Zagrebu i zahvalna sam svojim roditeljima što su mi ih omogućili jer trošak nije mali. Otprilike za osnovne predmete tri tisuće kuna, a još oko 400 za 18 sati politike i gospodarstva, predmet koji u Ekonomskoj školi nemam. Osim što se sada osjećam puno sigurnijom, znam da imam i znanja koja će onda, nadam se, biti dovoljna da državnu maturu riješim bez muke. Ako mi to pođe za rukom, učiti za prijemni neću morati jer me onda očekuju još samo psihološki testovi i fizička spremnost, kaže nam Petra koja za sada na listi želja za studiranjem još jedino ima politologiju.

Marko Preskočil Petrin je razredni kolega. No, za razliku od nje, on je odlučio ostati u Bjelovaru i studirati novootvoreni Fakultet računalstva. I on se priprema za državnu maturu, a u fokusu su mu samo glavni predmeti i to njihova B razina.
Odlučio sam iskoristiti pripreme u školi i tako sam kroz cijelu godinu dolazio na njih subotom, po dva ili četiri sata. Do sada, samog kraja pred polaganje državne mature, redovnih subotom nas je ostalo tek desetak, a kada su počele pripreme ujesen, bilo nas je na pretek. Meni je ovo super organizirano i puno će mi pomoći da spremniji izađem na maturu – kaže Marko.

Testovi u sefu pod ključem

Državna matura je veliki trenutak, ali i stres za cijelu generaciju maturanata, ali i njihove bližnje koji nestrpljivo iščekuju rezultate. Svi dosadašnji problemi koji su se događali oko državne mature izazivali su veliku pozornost javnosti. Državna matura, zbog silne važnosti ispita za budućnost 35.000 ljudi, često izaziva nelagodu. Sigurnost i povjerenje su vrijednosti koje su znale biti narušene prethodnih godina. Za to ima puno razloga, od maturantske krađe ispita u Puli, optužnice USKOK-a protiv bivšeg ravnatelja Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja pa do prošlogodišnje nonšalantne zamjene ispita za esej iz hrvatskog jezika u Splitu. Ravnatelj bjelovarske Ekonomske i birotehničke škole Vojislav Kranželić ima veliko povjerenje u dugogodišnjeg koordinatora državne mature u svojoj školi, Vladimira Štefanca.

– Ispiti su pečatirani i pohranjuju se u sef u koji samo kolega Štefanac ima pristup. Nikada nismo imali ni najmanji problem i siguran sam da će tako biti i ove godine. U našoj školi svatko od 101 učenika prijavio je polaganje državne mature, dakle sva tri razreda ekonomista i jedan upravnih pravnika. Kada su u pitanju obvezni predmeti za hrvatski jezik, mahom su se odlučili za A, dakle višu razinu znanja, dok u matematici prednjači B razina. Neki se namjerno odlučuju za polaganje A razine predmeta iako im za faks treba B, što je po meni mudro jer im se onda broj bodova množi sa 1,6 – objašnjava ravnatelj Kranželić.