Vrhovni sud Republike Hrvatske prihvatio je žalbu Županijskog državnog odvjetništva u Bjelovaru i povećao kaznu Dini Melinčeviću (27) za ubojstvo u Gornjim Plavnicama. Podsjetimo, prvostupanjski Županijski sud u Bjelovaru Melinčevića je nepravomoćno osudio na 11 godina zatvora za ubojstvo poznanika Kristijana Dugančića u noći 8. listopada prošle godine. No, Vrhovni sud tu je presudu procijenio kao preblagu te ju je povisio za tri godine, tako da će Melinčević iza rešetaka ukupno provesti 14 godina.

Površno i nestručno

Njegova obrana također se žalila na prvostupanjsku presudu i to zbog navodnih bitnih povreda kaznenog zakona. Melinčević se također žalio da su ozljede koje je on zadobio tog kobnog dana pregledane površno i nestručno pa su tako i manjkavo konstatirane, opisane i utvrđene, a ni fotografije tih ozljeda nisu kvalitetne. To je, po njemu, dovelo do nejednakosti i neravnopravnosti položaja optuženika, no Vrhovni sud je procijenio da je njegova žalba neutemeljena.

Odvjetništvo se žalilo da sve utvrđene okolnosti nisu dovoljno došle do izražaja prilikom odmjeravanja kazne, a to su njegova ranija osuđivanost, između ostalog i zbog kaznenog djela teške tjelesne ozljede. Upozoreno je i na njegovu sklonost nasilju jer je prije dvije godine prekršajno kažnjen zbog nasilja u obitelji, kada je upućen na liječenje od alkoholizma, ali ono očito nije dalo rezultata pošto je 27-godišnjak i dalje nastavio redovito konzumirati alkohol. Te je primjedbe Vrhovni sud prihvatio i povisio kaznu Melinčeviću sa 11 na 14 godina zatvora.

Podsjetimo, Melinčević je proljetos na Županijskom sudu u Bjelovaru proglašen krivim za ubojstvo koje je je počinio 8. listopada prošle godine nešto prije 22 sata. On je u pijanom stanju, s koncentracijom alkohola od 1,26 promila, u obiteljskoj kući u Gornjim Plavnicama s ciljem da ga usmrti, Kristijanu Dugančiću, nožem oštrice 18 centimetara nanio čak 50 tjelesnih ozljeda glave i tijela. Od tih 50 uboda jedan je ubod u predjelu prsa bio toliko dubok da je Dugančić na mjestu preminuo od iskrvarenja. Potom je 27-godišnjak zaključao kuću u kojoj se nalazilo beživotno Dugančićevo tijelo, ključ je ponio sa sobom te se pokušao sakriti na susjedovom tavanu, gdje ga je pronašla i policija.

Nužna samoobrana

-Da sam bio trijezan nikada ne bih išao Kristijanu, a kada me napao, nije mi dao izbora. Nisam ga namjeravao ubiti, već sam se morao braniti od njegovog napada. Još jednom ponavljam da mi je žao što se to dogodilo i najviše bih volio da mogu vratiti vrijeme unatrag – govorio je tijekom završnog govora Melinčević, koji se tijekom cijelog postupka držao priče da je susjeda ubio u nužnoj samoobrani.

Tijekom suđenja 27-godišnjak je ispričao da je Dugančić zapravo njega napao. Kazao je kako ga je Dugančić pokušao ubosti nožem u glavu, no on se nekako uspio izmaknuti i blokirati mu ruku te ga je ovaj upiknuo u palac. No, sudsko vijeće tada je procijenilo, a Vrhovni sud sada mu je dao za pravo, da je Melinčević bez ikakve sumnje prekoračio nužnu samoobranu.