BJELOVAR – Zbog ružnog slučaja prijevare koji datira još iz 2015. godine pravomoćno je ovih dana na Općinskom sudu iz Bjelovara osuđen Dražen R. iz okolice Bjelovara, koji je upravo odslužio kaznu zatvora zbog ranijih kaznenih djela.

Ovaj puta Dražen R. uspio je izbjeći odlazak u zatvor pošto mu je izrečenih deset mjeseci zatvora zamijenjeno radom za opće dobro, a tijekom postupka priznao je sve što mu se stavljalo na teret i izrazio je žaljenje, no nije želio iznositi obranu. Ovaj muškarac osuđen je zbog prijevare na štetu žene iz okolice Bjelovara koja živi u Austriji, a sve je počelo kad ju je u svibnju 2015. nazvao u namjeri stjecanja nepripadne materijalne dobiti.

Neistinito joj je naveo kako mu je kćer bolesna i da je očekuje operacija u Zagrebu. Poznanicu je pitao može li mu financijski pomoći, a u njegovu priču žena koja živi u Austriji je i povjerovala. Putem Western Uniona ovom je prevarantu 5. svibnja 2015. poslala 350 eura, no već sljedećeg dana Dražen R. ju je ponovno nazvao i rekao joj kako mu je potrebno još novca za kupnju lijekova za kćer. Ne sumnjajući u njegovu priču i u želji da pomogne, u sljedećih nekoliko dana poslala mu je još ukupno 600 eura i 500 kuna. No, prevarant se time nije zadovoljio. Ubrzo je ponovno kontaktirao poznanicu kako bi je uvjerio da mu pošalje još novca, neistinito joj navodeći kako mu je kćer nakon operacije otišla na rehabilitaciju gdje joj se zdravstveno stanje pogoršalo. Lažno joj je naveo da se kćer hitno mora podvrgnuti novoj operaciji i da će joj sav novac koji mu je dala, vratiti do kraja godine i da će podići kredit.

U njegovu priču žena je povjerovala i 19. lipnja mu je poslala 1200 eura, a kada je ubrzo stigla u jedno selo u okolici Bjelovara, ovaj podmukli prevarant “prodao” joj je još jednu priču. Ovog puta joj je rekao da mu je umro otac i da mu treba novac za sahranu tako da mu je predala 400 eura. Kako bi je održao u uvjerenju da će joj vratiti novac, rekao joj je da će prodati bikove koje je imao njegov otac. Učinio je to iako je znao da to nije točno i da joj ne namjerava vratiti novac, a nažalost, tu nije kraj. U kolovozu iste godine, rekao joj je da podiže kredit i da mu je potreban novac za troškove tog kredita. Još jednom ne sumnjajući u njegove namjere, ista žena mu je krajem kolovoza predala ukupno 7200 kuna.

Prema ranije stvorenoj namjeri, Dražen R. joj ni taj novac nije vratio do danas, a sveukupno se na štetu ove možda naivne, ali dobronamjerne žene s prebivalištem u Austriji, okoristio se ovaj podlac za čak 27 tisuća kuna. Presuđeno je i da Dražen R. ženi kojoj je “izmuzao” čak 27 tisuća kuna isti iznos mora vratiti u cijelosti u roku od 15 dana, a dužan je naknaditi i 6250 kuna troškova kaznenog postupka. Kako su se sve stranke u postupku odrekle prava na žalbu na ovu prvostupanjsku presudu, ona je automatski postala pravomoćna. (sg)