BJELOVAR – Županijski sud odbacio je žalbu Tita Gubića i potvrdio prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Bjelovaru, kojom je 53-godišnjak, koji se neko vrijeme predstavljao kao žena, osuđen na 19 mjeseci zatvora zbog kaznenog djela trgovanja ljudima i prijetnje. Gubić je početkom godine proglašen krivim jer je još u prosincu 2013. godine u Prgomelju stvorio nakanu da 39-godišnjeg muškarca skromnijih intelektualnih sposobnosti iskoristi za prosjačenje i služenje. Koristeći čovjekovo loše imovinsko stanje, smanjene intelektualne sposobnosti i nemogućnost zapošljavanja, Gubić mu je lažno predočio da mu je našao posao u Zagrebu koji je dobro plaćen.

Tjerao ga prositi

U njegove navode čovjek iz Prgomelja je povjerovao i pristao je poći s njim u Zagreb, gdje mu je po dolasku Gubić oduzeo mobilni telefon te ograničio korištenje vozačke dozvole i osobne iskaznice koje je imao kod sebe. Također, naredio mu je da mora prositi kako bi na taj način zaradio novac za njegovu egzistenciju, stanarinu i boravak u Zagrebu, a sav novac morao je predavati njemu. Kako bi ga u svakom trenutku mogao kontrolirati i nadzirati, Gubić je ovom čovjeku dao mobitel u koji je umetnuo prepaid karticu na kojoj nije bilo sredstava za ostvarivanje poziva te ga je znao pratiti po Zagrebu i gledati što radi i kako prosi. Zbog toga je 39-godišnjak bio primoran prositi, što je činio sve do 10. siječnja 2014., pri čemu je sav novac dobiven prošnjom, točnije11 tisuća kuna, i predavao Titu Gubiću. Iako nije imao novca i osobnih dokumenata, uspio se Prgomeljčanin spasiti bijegom od optuženika.

Gubić je osuđen i zbog prijetnji koje je počinio početkom siječnja 2014. godine u Prgomelju, kad je u namjeri da ustraši 39-godišnjaka kojeg je ranije zatočio, nazivao na telefon govoreći mu da će ga ubiti. Te su riječi su kod muškarca iz Prgomelja izazvale osjećaj straha i bojazni za vlastiti život. Tako je zbog kaznenog djela protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva, odnosno trgovine ljudima, Gubić osuđen na 16 mjeseci zatvora, dok je za prijetnje osuđen na pet mjeseci zatvora, a na kraju mu je izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 19 mjeseci.

Nije je ni bilo

Ovo zapravo i nisu jedine loše vijesti za Gubića, protiv kojeg se i dalje na sudovima diljem Hrvatske vode kazneni postupci, a jedan takav u tijeku je i na Općinskom sudu u Bjelovaru. U ovom slučaju tereti ga se zbog počinjenja kaznenog djela lažnog prijavljivanja, koje je počinio u ožujku 2016. godine. On je, prema optužnici, tada došao u Policijsku upravu bjelovarsko-bilogorsku kako bi prijavio kazneno djelo počinjeno na njegovu štetu. Iako je odmah u startu upozoren da je lažno prijavljivanje kazneno djelo, on je podnio kaznenu prijavu protiv tadašnje voditeljice Odjela psihijatrije bjelovarske Opće bolnice Elvire Koić. U svojoj je prijavi Gubić neistinito naveo kako mu je krajem veljače te godine Koić izrekla riječi prijetećeg sadržaja, iako je znao da to ne odgovara istini, pošto liječnica tog dana uopće i nije dolazila u Bjelovar, već se nalazila u Virovitici. Za ovo nedjelo Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru predložilo je sudu da okrivljenika osudi na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i osam mjeseci.