BJELOVAR / ZAGREB – Vrhovni sud Republike Hrvatske uvažio je žalbu Županijskog državnog odvjetništva u Bjelovaru i preinačio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Bjelovaru iz rujna prošle godine kojom je Stjepan Mijatović (35) iz Daruvarskog Brestovca proglašen krivim za izazivanje prometne nesreće sa smrtnim ishodom. Mijatoviću je tada izrečena kazna zatvora u trajanju od dvije godine, ali s djelomičnom uvjetnom osudom tako da je jedna godina zatvora bila bezuvjetna, a druga godina bila je uvjetna i neće se izvršiti ako optuženik u roku od tri godine od pravomoćnosti presude ne počini novo kazneno djelo. Ovom pravomoćnom presudom uvjetni dio je maknut tako da će Mijatović obje godine provesti iza rešetaka.

Gubitak kontrole

Tragedija zbog koje je Mijatović osuđen dogodila se još u svibnju 2015. godine u Orlovcu Zdenačkom, a izrečena mu je i sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima svih kategorija u trajanju od tri godine. Također, dužan je u državni proračun naknaditi troškove kaznenog postupka u ukupnom iznosu većem od 37 tisuća kuna. Nesreća u kojoj je smrtno stradao Mijatovićev suputnik u automobilu Alen Koči dogodila se 22. svibnja 2015. godine oko 23.45 sati u mjestu Orlovac Zdenački. Kako stoji u presudi, Matijević je upravljao osobnim automobilom marke Peugeot 307 iz pravca Velikih Zdenaca prema Grubišnom Polju i to pod utjecajem alkohola u koncentraciji od najmanje 1,32 promila u krvi. Time je bio apsolutno nesposoban za vožnju i bitno smanjenih vozačkih sposobnosti, mogućnosti uočavanja i pravodobnih reakcija, a vozio je brzinom od najmanje 80 km/h, iako je brzina kretanja na tom dijelu ceste bila ograničena na 60 km/h.

Svjestan da takvom vožnjom može ugroziti sigurnost drugih sudionika u prometu i pristajući na to, stoji u presudi, u nastavku vožnje neposredno prije kbr. 34, pri izlasku iz blagog lijevog zavoja, uslijed alkoholiziranosti i prebrze vožnje naglim zakretanjem upravljača vozila u desno, izgubio je kontrolu nad upravljivošću vozilom. Desnim kotačima vozila zahvatio je desnu bankinu, nakon čega je vozilo udarilo u putni jarak te betonski stup kojom prilikom je putnik Alen Koči zadobio tjelesne ozljede u vidu rane razderotine kože, prsnog koša i leđa, oguljotine kože lica, krvni podljev mekog oglavka, prijelom kostiju svoda i baze lubanje, krvarenje u mekim moždanim ovojnicama velikog mozga, nagnječenje mozga, otok mozga, prijelom lijeve ključne kosti, višestruki prijelom rebara obostrano, razdor oba pluća, višestruke razdore grudne aorte s krvi u oba prsišta, razdor srca s krvi u osrčju i prijelom prsne kralježnice s ozljedom leđne moždine od kojih je mnogobrojnih ozljeda na mjestu događaja preminuo.

Ugrožavanje sigurnosti

-U pravu je državni odvjetnik kada u svojoj žalbi ističe da nije bilo opravdano na zatvorsku kaznu potom primijeniti djelomičnu uvjetnu osudu jer optuženik je kritične zgode, upravljajući automobilom u kojem je vozio svoja dva prijatelja, povrijedio čak dva prometna propisa jer je vozio pod utjecajem alkohola i nedopuštenom brzinom. Svjestan navedenoga, pristao je, ne samo na ugrožavanje sigurnosti drugih sudionika u prometu, već i sigurnosti svojih prijatelja koje je vozio. Imajući u vidu opisanu kriminalnu količinu u postupanju optuženika, u pravu je državni odvjetnik kada u svojoj žalbi ističe da se izricanjem djelomične uvjetne osude ne bi mogla postići svrha kažnjavanja ni u smislu generalne, ni u smislu specijalne prevencije – stoji između ostalog u presudi Vrhovnog suda. (sg)

Foto – Hrvoje Jelavić/PIXSELL – ilustracija za Bjelovarac.hr