BJELOVAR – Danas je u zgradi Županije gostovala Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova RH Višnja Ljubičić koja je održala izlaganje na temu ‘Uznemiravanje na radnom mjestu’. Naglasila je kako je uznemiravanje na radnom mjestu najčešće spolno čime se povrijeđuje dostojanstvo osobe.

-Nama se javljaju isključivo građanke s problemom uznemiravanja na poslu. Do sada nikada nismo imali ni jednu prijavu od muške osobe. To ne znači da ne postoji spolno uznemiravanje muškaraca, ali do sada nije prijavljeno tako da su žene u sto posto slučajeva žrtve – izjavila je Ljubičić. Dodaje da spolno uznemiravane žene na poslu najčešće prvo godinama šute zbog straha od gubitka posla, a i njihove kolegice i kolege koji su najčešće svjedoci šute, također zbog straha od posla.

-Neki misle da je spolno uznemiravanje na poslu teško dokazati, ali mi imamo alate za davanje vjerodostojnosti žrtvi koja je bila predmet spolnog uznemiravanja. Inače, kada pogledamo diskriminaciju na temelju majčinstva, bračnog i obiteljskog statusa, visina plaća dolazimo do teškog položaja žena na tržištu rada – izjavila je Ljubičić i dodala da se žene u velikom postotku anonimno javljaju zbog raznih strahova što njima, kao organizaciji sužava mogućnost djelovanja.

-Jednostavno, uznemiravanje na radnom mjestu postalo je učestali problem. Sve je veći postotak prijava i mi jednostavno ne smijemo šutjeti o tome već moramo razgovarati i što brže djelovati – naglasila je Ljubičić.